Co oznacza podwyższone TSH i graniczny poziom anty-TG?

Odebrałam wyniki badań tarczycy. TSH 5,26 (norma 0,27-4,20) / FT3 6,00 (norma 3,10-6,80) / FT4 14,20 (norma (12,00-22,00) / anty-TG metodą ELISA 119,60 (poziom graniczny 100-150) / anty-TPO 47,40 (poziom ujemny <50). Co oznacza podwyższone TSH i graniczny poziom anty-TG? Badania zlecił ginekolog. Mam 32 lata, endometriozę i nawracające torbiele czynnościowe. Poza tym ciągle jest mi zimno i mam suchą skórę. W momencie zlecania badań (około 2 miesiące wcześniej) miałam także sporadyczne napadowe kołatania serca.

dr n. med. Maciej Świtoński

Odpowiedź jak poniżej w poprzednim poście. Endokrynolog rozstrzygnie, jakie będzie dalsze postępowanie.

dr n.  med. Maciej Świtoński

dr n. med. Maciej Świtoński

  • Specjalista chirurg
Ten lekarz udzielił 3450 porad

Od wielu lat upowszechnia wiedzę medyczną i zdrowy tryb życia. Autor telewizyjnych programów medycznych: Wyprzedzić chorobę, Co w brzuchu piszczy, Lekarz jedynki, Aleja Gwiazd na L-4. Odpowiada na pytania z zakresu chirurgii, schorzeń jamy brzusznej (żołądek, jelito grube), proktologii, niewydolności żylnej, ogólnomedyczne.

cukrzyca

Czy grozi Ci cukrzyca?

Dowiedz się więcej
bmi

Sprawdź swoje BMI

Sprawdź
zawał serca

Test ryzyka zawału

Jesteś w obszarze ryzyka?

Ta strona korzysta z plików cookies

Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie.

Aby uzyskać więcej informacji kliknij tutaj.