Zmywarka do naczyń – konieczność czy kaprys?

Zastanawiasz się, jak zaoszczędzić pieniądze i czas? Jest na to świetny sposób – zainwestuj w zmywarkę do naczyń…

Wybór zmywarki zależy do indywidualnych potrzeb. Wybierz taki model, który nie wymaga wstępnego spłukiwania naczyń przed ich załadowaniem. Jeśli w kuchni masz bardzo mało miejsca, dobrym rozwiązaniem będzie niewielka zmywarka kompaktowa, którą można zamontować wewnątrz szafki lub powiesić na ścianie. Czym jeszcze się kierować kupując zmywarkę?


- Zużycie wody i energii – sprawdź, czy wybrany model ma funkcję umożliwiającą oszczędzanie wody. Zapytaj sprzedawcę, ile litrów wody potrzebuje zmywarka do różnych programów. Im mniej, tym tańsza będzie jej eksploatacja. Zużycie energii oznaczane jest symbolami od A do G, gdzie A to najwyższa klasa energetyczna, czyli najmniejsze zużycie energii.

- Głośność – aby ją porównać, sprawdź liczbę decybeli. W przypadku najdroższych modeli wynosi ona 40 dB (ekwiwalent cichej rozmowy), a w przypadku najtańszych niewiele poniżej 50 dB (hałas w przeciętnym biurze).

- Programy – większość zmywarek posiada od kilku do kilkunastu programów zmywania, które różnią się między sobą długością cyklu, temperaturą wody oraz intensywnością mycia. Przydatny jest program skrócony (lekko zabrudzone naczynia), higieniczny (do nawet 75°C), „eco” (oszczędność wody i energii; dobrze, jeśli zmywarka ma opcję „połowa wsadu”).

- Ceny – kształtują się od około 700 zł za model podstawowy do nawet 9000 zł za luksusowe i bardzo ciche urządzenie.


Właściwe użytkowanie

Aby zmywarka służyła ci bezawaryjnie jak najdłużej, pamiętaj o odpowiedniej eksploatacji maszyny.

- Co kilkanaście myć powinno się czyścić filtr.

- Co około 5 miesięcy zastosuj odkamieniacz.

- Pamiętaj o czyszczeniu wnętrza i zewnętrznych części zmywarki.

- Jeśli urządzenie spisuje się ostatnio trochę gorzej, otwórz je i sprawdź ramiona natryskowe (czy ich otworki nie wyglądają na zatkane).

- Układaj naczynia zgodnie z zaleceniami producenta i pamiętaj o zachowaniu pomiędzy nimi odpowiedniej odległości.

- Potrzebne detergenty to proszek do mycia, sól (zmiękcza wodę) oraz nabłyszczacz. Nie są drogie i starczają na długo. Możesz też używać tabletek typu 3 w 1.

- W zmywarce nie można myć kryształów, starej porcelany, naczyń ręcznie malowanych, sztućców z rękojeściami z drewna lub kości, patelni z drewnianymi rączkami i aluminiowych.


Pożytek z używania zmywarki do naczyń to:

- Oszczędność wody i energii – mycie naczyń w tej maszynie pozwala na znacznie mniejsze zużycie wody niż w przypadku tradycyjnego ręcznego zmywania. W zmywarkach stosuje się zamknięty obieg wody, co pozwala na kilkakrotne jej wykorzystanie (średnie zużycie 15 l – mycie ręczne aż 30 l). W ciągu roku możemy zaoszczędzić około 11 tysięcy litrów – wystarczy na 100 kąpieli.

- Czas – na zmywanie ręczne przeznaczamy około 30 minut dziennie – w skali roku daje nam to tydzień!

- Dokładność – maszyna zmywa dokładniej od nas. Do tradycyjnego mycia naczyń używamy wody o temperaturze około 40°C, a zmywarka może działać nawet w 70°C.

- Więcej miejsca – nie musisz już wydzielać miejsca na suszenie mokrych naczyń.

Autor: Daria Mędelska-Guz
dom