Zdrowy uśmiech

Aby cieszyć się własnymi, pięknymi zębami do późnej starości, trzeba o nie dbać i chronić je przed próchnicą.

Ogromny wpływ na profilaktykę próchnicy ma dieta. Aby mieć zdrowe zęby, należy ograniczyć spożywanie słodyczy i słodkich napojów. Największą szkodliwością charakteryzują się produkty o stałej i lepkiej konsystencji, trudne do usunięcia z powierzchni zębów, spożywane pomiędzy głównymi posiłkami.

Na kompleksowe oczyszczanie uzębienia składają się:


- szczotkowanie zębów,
- płukanie jamy ustnej,
- jedzenie pokarmów oczyszczających,
- stosowanie dodatkowych przyborów higienicznych.


Jak myć?

Najskuteczniejszą metodą dbania o zęby jest ich szczotkowanie. W ten sposób można usunąć resztki pokarmowe, miękkie naloty, większość płytki nazębnej. Możemy wybierać między wieloma rodzajami szczoteczek różniących się m.in. kształtami, twardością włosia, budową części czyszczącej. Warto zauważyć, że prawidłowy czas szczotkowania zębów powinien wynosić 3-5 minut (w Polsce przeciętnie trwa to 32 sekundy!). Nie należy zapominać o regularnej wymianie szczoteczki (nie rzadziej niż co 3 miesiące). Codzienna higiena jamy ustnej powinna dotyczyć nie tylko zębów, ale także języka, policzków, podniebienia i dziąseł.


Czym myć?

Pasta do zębów powinna hamować aktywność drobnoustrojów, działać przeciwzapalnie, wybielająco, usuwać produkty fermentacji węglowodanów, wzmacniać szkliwo, chronić powierzchnię szkliwa, eliminować nadwrażliwość zębiny, zapobiegać odkładaniu się kamienia nazębnego i odświeżać oddech. Blisko połowę nagromadzonych resztek pokarmowych usuwa się przez płukanie jamy ustnej. Producenci oferują szeroki wybór przeznaczonych do tego płynów (pielęgnacyjnych oraz stosowanych pomocniczo w leczeniu chorób zębów i przyzębia). Dla osób z problemem osadzającego się kamienia wskazane są produkty z chlorkiem cynku, który przeciwdziała krystalizacji płytki nazębnej. Płyny z fluorkiem sodu przyspieszają proces remineralizacji szkliwa, wzmacniają dziąsła.


Naturalne „szczoteczki"

Niektóre owoce i warzywa skutecznie usuwają miękkie naloty z uzębienia. Są to m.in.: marchew, seler, rzodkiewka, jabłka, pomarańcze, orzechy. Podobne właściwości ma chleb razowy. Pokarmy te stanowią dodatkowy i wygodny sposób oczyszczania zębów po posiłku, w sytuacjach uniemożliwiających umycie zębów. Szczególnie trudno utrzymać właściwą higienę powierzchni stycznych, przestrzeni międzyzębowych, pod przęsłami mostów, okolic aparatów ortodontycznych, wszczepów zębowych, bruzd i zagłębień na powierzchni żujących bocznych zębów, furkacji obnażonych korzeni i głębszych kieszeni dziąsłowych. Z tego względu, oprócz pasty i szczotki do zębów, płynów do płukania jamy ustnej, należy używać dodatkowych przyborów higienicznych: wykałaczek, nici i taśm dentystycznych, szczoteczek międzyzębowych.

Niedostateczna dbałość o higienę jamy ustnej może prowadzić do powstania płytki bakteryjnej w postaci białego nalotu na powierzchni zębów (biofilm). Jest ona głównym czynnikiem wywołującym stan zapalny dziąseł i przyzębia, prowadzi do próchnicy, halitozy i wielu innych schorzeń, także układowych.


Choroby zębów


Próchnica - niestety, jest bardzo rozpowszechniona. Najczęściej występuje w państwach Azji i Ameryki Łacińskiej, rzadziej w państwach Afryki.


Halitoza - oznacza przykry zapach z ust. Jest to bardzo powszechny problem, w około 9 na 10 przypadków jej źródłem jest jama ustna, w tym przede wszystkim język. Przyczyną halitozy jest rozkład nieusuniętych resztek pokarmowych, składników śliny, martwych komórek naskórka przez bakterie. W wyniku tego procesu zostają uwolnione lotne związki siarki, substancji odpowiedzialnych za powstawanie przykrego zapachu z ust. Istnieje szereg czynników sprzyjających halitozie. Należą do nich: spożywanie alkoholu, palenie papierosów, zażywanie niektórych leków, stres, oddychanie przez usta, próchnica, paradontoza, zapalenie dziąseł, kandydoza, zmniejszenie przepływu śliny. To bardzo kłopotliwe schorzenie utrudnia kontakty międzyludzkie. W walce z nim pomagają płyny do płukania jamy ustnej, dezaktywujące bakterie (bytujące na powierzchni języka), a także neutralizujące przykry zapach.


Autor: Beata Chudzińska