Zdrowy popcorn?

Do tej pory chipsy, paluszki, popcorn należały do grupy słonych przekąsek, których trzeba było się wystrzegać. Okazało się jednak, że osoby dbające o swoje zdrowie nie muszą rezygnować z prażonej kukurydzy, ponieważ jest ona lepszym antyutleniaczem niż... owoce.

Do tej pory chipsy, paluszki, popcorn należały do grupy słonych przekąsek, których trzeba było się wystrzegać. Okazało się jednak, że osoby dbające o swoje zdrowie nie muszą rezygnować z prażonej kukurydzy, ponieważ jest ona lepszym antyutleniaczem niż... owoce.

Badania wykazały, że popcorn zawiera tylko 4 proc. wody (większość owoców ma jej nawet do 90 proc.), a więc i więcej antyutleniaczy. Naukowcy radzą, żebyśmy docenili łupinę, którą najczęściej wypluwamy. To bowiem główne źródło błonnika pokarmowego i właśnie antyutleniaczy. Średnia porcja popcornu zapewni człowiekowi dwie trzecie dziennego zapotrzebowania na ziarna. Należy jednak uważać na dodatki - zbyt dużą ilość masła, soli, cukru. Najlepiej z nich zrezygnować. 

 

Autor: Świat Zdrowia