Zdrowy popcorn?

Do tej pory chipsy, paluszki, popcorn należały do grupy słonych przekąsek, których trzeba było się wystrzegać. Okazało się jednak, że osoby dbające o swoje zdrowie nie muszą rezygnować z prażonej kukurydzy, ponieważ jest ona lepszym antyutleniaczem niż... owoce.

Badania wykazały, że popcorn zawiera tylko 4 proc. wody (większość owoców ma jej nawet do 90 proc.), a więc i więcej antyutleniaczy. Naukowcy radzą, żebyśmy docenili łupinę, którą najczęściej wypluwamy. To bowiem główne źródło błonnika pokarmowego i właśnie antyutleniaczy. Średnia porcja popcornu zapewni człowiekowi dwie trzecie dziennego zapotrzebowania na ziarna. Należy jednak uważać na dodatki - zbyt dużą ilość masła, soli, cukru. Najlepiej z nich zrezygnować. 

 

Autor: Świat Zdrowia