Zapomnij o schabowym

Naukowcy z Austrii nawołują do ograniczenia spożycia mięsa. Udowadniają, że w ten sposób możemy chronić środowisko naturalne.

Rachunek, jaki przedstawili, jest prosty. Wyżywienie przeciętnego Austriaka wymaga zagospodarowania 3600 metrów2 kwadratowych ziemi. Co zrobić, by ograniczyć wykorzystanie gleby? Wystarczy zmienić nawyki żywieniowe i jeść mniej mięsa. Gdyby jeść go mniej o połowę, zastępując je warzywami i rybami powierzchnia, która musi wykarmić człowieka, zmalałby do 2600 m2. 

Dieta, w której uwzględnia się tzw. piramidę żywienia, czyli spożywa się mniej mięsa, oznacza mniejsze zużycie energii potrzebnej do produkcji żywności, mniej wykorzystywanych nawozów. Przyczynia się też do ograniczenia (aż o 30 proc.) emisji do atmosfery dwutlenku węgla, który uwalniany jest podczas produkcji przetworów mięsnych.

 

Rachunek, jaki przedstawili, jest prosty. Wyżywienie przeciętnego Austriaka wymaga zagospodarowania 3600 metrów kwadratowych ziemi. Co zrobić, by ograniczyć wykorzystanie gleby? Wystarczy zmienić nawyki żywieniowe i jeść mniej mięsa. Gdyby jeść go mniej o połowę, zastępując je warzywami i rybami powierzchnia, która musi wykarmić człowieka, zmalałby do 2600 m kw. 

Dieta, w której uwzględnia się tzw. piramidę żywienia, czyli spożywa się mniej mięsa, oznacza mniejsze zużycie energii potrzebnej do produkcji żywności, mniej wykorzystywanych nawozów. Przyczynia się też do ograniczenia (aż o 30 proc.) emisji do atmosfery dwutlenku węgla, który uwalniany jest podczas produkcji przetworów mięsnych.

 

Autor: Świat Zdrowia