Wzmocnij się na wiosnę

Idą cieplejsze dni. Nasze ciało potrzebuje zastrzyku energii na dobry start. Dajmy mu szansę, by mogło się odbudować.

Gdy skóra po zimie staje się sucha, powodem może być np. brak witaminy A (retinolu). Ponieważ jest ona rozpuszczalna w tłuszczach, wprowadźmy do diety wątróbkę, masło, jaja, produkty mleczne, a przede wszystkim tłuste ryby.

 

Piękna skóra powinna zawierać również odpowiednią ilość kolagenu, a jej właścicielka unikać wolnych rodników. To właśnie one nie tylko źle wpływają na urodę, ale przede wszystkim szkodzą zdrowiu. Nie można ich uniknąć, bo otacza nas zatrute środowisko, coraz gorsza jakość wody, jedzenia i powietrza. Ale nie martwmy się, bo mamy witaminę C, która ma niesamowicie cenne działanie: odtruwa organizm, pomaga syntetyzować kolagen, zwalcza wolne rodniki, wspomaga w pracy system nerwowy. Ułatwia organizmowi przyswajanie żelaza, odbudowuje odporność organizmu.

 

Najwięcej witaminy C jest w świeżych owocach i warzywach, a przede wszystkim w dzikiej róży, czarnych porzeczkach, świeżej i kiszonej kapuście, papryce, brokułach, owocach cytrusowych, a także w ziemniakach.

 

 

Transport składników

 

Choćbyśmy w jadłospisie umieścili wszystkie potrzebne organizmowi witaminy i mikroelementy, muszą one jeszcze trafić do komórek. Wśród składników, które się do tego przyczyniają wyróżnić można żelazo. Ono współdziała przy prawidłowym wzroście i rozwoju fizycznym i psychicznym naszego organizmu. Dba o powstawanie czerwonych i białych krwinek, transport tlenu do wszystkich komórek ciała, właściwą odporność organizmu, bilans cieplny naszego ciała. Możemy znaleźć żelazo w wątróbce, czerwonym mięsie, kakao, soi, drożdżach, suszonych owocach, jajkach, wypiekach z pełnego ziarna, kaszy gryczanej, fasoli, szpinaku, natce pietruszki, szczypiorku.



Oczy

 

Według najnowszych badań ogromną rolę w dbaniu o kondycję i zdrowie oczu odgrywa też sposób odżywiania. Jeśli w jadłospisie zabraknie antyoksydantów, którymi są np. witamina C i E, kwasów tłuszczowych omega 3 (ich najlepszym źródłem są tłuste morskie ryby), a zarazem będzie się spożywać potrawy powodujące wzrost cholesterolu, to powstaną warunki sprzyjające rozwojowi chorób oczu. Jest to najważniejsza informacja dla kobiet, zwłaszcza po menopauzie i osób o jasnych oczach, które mają większe skłonności do chorób oczu niż inni.

 

 

Włosy

 

Elizabeth Steel, była angielska prezenterka telewizyjna, która stworzyła organizację Hairline International, po tym, jak tuż po przekroczeniu dwudziestki całkowicie wyłysiała, twierdzi: -Kwestionariusze od 3000 naszych członkiń pokazują więcej przypadków kobiet tracących włosy z powodu stresu niż kiedykolwiek wcześniej - mówi. - Do niedawna wierzyliśmy, że stres ma wpływ mniej więcej na połowę przypadków łysienia. Teraz ankiety wykazują, że blisko 76 proc. kobiet wskazuje go jako główny czynnik tego zjawiska. Każdy, kogo znam, pędzi z dnia na dzień szybciej. I wreszcie przychodzi zapłacić za to. Włosy są pierwsze w tej kolejce do strat.

Mózg
Pewne produkty poprawiają zdolność mózgu do pracy i wzmacniają go. Przede wszystkim są to produkty zawierające witaminy z grupy B (orzechy, chleb i makarony z mąki z pełnego przemiału), białko (drób, mleko, ryby) oraz mangan (fasola, groch).

Witaminy i minerały
Wzmacniają odporność, dodają sił, energii, mają rewelacyjny wpływ na wygląd - oto podstawowe zalety witamin i minerałów. Popatrzmy na listę najważniejszych z nich oraz produktów, w których się znajdują, dobroczynnych skutków ich działania oraz sygnałów wskazujących na niedobór.

A i beta-karoten
Znajduje się w jajkach i produktach mlecznych, beta-karoten w żółtych i czerwonych owocach oraz warzywach, np. w marchewce, pomidorach, porzeczkach, rzodkiewce, czerwonej papryce, truskawkach.
Korzystnie wpływa na wzrok, zwalcza wolne rodniki, a więc zapobiega starzeniu.
Objawy niedoboru: sucha skóra i śluzówki, złe widzenie o zmroku, brak apetytu.

B 1
Znajduje się w pestkach słonecznika, suszonych owocach, dzikim ryżu, orzeszkach ziemnych.
Korzystnie działa na system nerwowy i właściwe spalanie węglowodanów.
Objawy niedoboru: zmęczenie, utrata apetytu, nastroje depresyjne.

B 2
Znajduje się w grzybach, mięsie wołowym, szpinaku, pełnym mleku, fasoli, grochu, orzechach włoskich.
Korzystnie działa na stan komórek oraz przemianę materii.
Objawy niedoboru: nadwrażliwość na światło, pieczenie oczu, zawroty głowy.

B 6
Znajduje się w bananach, zbożach, rybach, wątróbce, ryżu, awokado, drobiu.
Korzystnie działa na centralny system nerwowy, zmniejsza stres.
Objawy niedoboru: utrata apetytu, biegunka, tendencje wymiotne, zmęczenie, nadpobudliwość.

Kwas foliowy (m.in. witamina B 11)
Znajduje się w endywii, szpinaku, soi, szparagach, porach, buraczkach.
Korzystnie działa na odbudowę i tworzenie komórek, obraz krwi i przebieg ciąży.
Objawy niedoboru: zmęczenie, utrata zainteresowania i radości życia.

B 12
Znajduje się w kapuście kwaszonej, pstrągach, drobiu, mleku, jogurcie, węgorzach, żółtku jajek. Korzystnie działa na skład krwi i stan nerwów.
Objawy niedoboru: stany zapalne jamy ustnej, zmęczenie, nerwowość.

C
Znajduje się w owocach róży, kapuście, czarnych porzeczkach, owocach cytrusowych, głogu, papryce, owocach rokitnika.
Korzystnie działa na system odporności przeciw infekcjom i chorobom serca.
Objawy niedoboru: bóle stawów, pogorszenie wzroku, zmęczenie, podatność na infekcje.

D
Znajduje się w mleku, wątróbce, jajkach, wędzonym łososiu, makrelach, sardynkach w oleju.
Korzystnie działa na strukturę kości, zapobiega osteoporozie.
Objawy niedoboru: osłabienie mięśni, powiększenie stawów, kłopoty ze snem.

E
Znajduje się w oleju sojowym, orzechach włoskich i ziemnych, migdałach, pestkach słonecznika. Korzystnie działa na komórki, chroniąc je przed wolnymi rodnikami. Stąd jej nieoficjalna nazwa witamina młodości.
Objawy niedoboru: trudności z koncentracją, nadpobudliwość, sucha skóra z tendencją do zmarszczek.

H, czyli biotyna
Znajduje się w soi, kalafiorach, suszonych owocach, orzechach laskowych.
Korzystnie działa na skórę i włosy, reguluje przemianę materii.
Objawy niedoboru: bóle mięśni, osłabienie, sucha szorstka skóra, łupież.


Minerały i mikroelementy

Cynk
Znajduje się w ostrygach, mięsie, rybach morskich, płatkach owsianych, suszonych owocach, serach, w większości warzyw.
Korzystnie wpływa na proces wzrostu, wzmacnia system immunologiczny.
Objawy niedoboru: u dzieci kłopoty ze wzrostem, wypadanie włosów, choroby skóry, przygnębienie.

Jod
Znajduje się we flądrach, pieczarkach, algach, tuńczykach, krabach.
Korzystnie wpływa na tarczycę i samopoczucie psychiczne.
Objawy niedoboru: nadwaga, sucha skóra, kłopoty z koncentracją, zaparcia.

Magnez
Magnez jest bardzo ważny dla budowy białek, odporności na choroby, sprawnego działania systemu nerwowo-mięśniowego, prawidłowej budowy kości, zapobiegania i leczenia nerwic, walki ze stresem, regulacji układu sercowo-naczyniowego. Dostarczymy go organizmowi jedząc: kaszę gryczaną, kakao, czekoladę, soję, suszone nasiona roślin strączkowych, makarony, chleb z pełnego ziarna, orzechy, kiełki, natkę pietruszki, ryby.
Objawy niedoboru: osłabienie mięśni, kurcze łydek, kołatanie serca, zaparcia.

Potas
Znajduje się w kartoflach, kalarepce, selerach, szparagach, jabłkach, brokułach.
Korzystnie wpływa na gospodarkę wodną i ciśnienie krwi.
Objawy niedoboru: nerwowość, osłabienie mięśni, zaburzenia rytmu serca, zmęczenie.

Selen
Znajduje się czosnku, rybach morskich, krewetkach, wątróbce cielęcej, dzikim ryżu, chudym mięsie.
Korzystnie działa na układ krążenia, pracę serca, system immunologiczny.
Objawy niedoboru: zwiększona podatność na infekcje, osłabienie mięśni i stawów.

Wapń
Znajduje się w jogurcie, serach, figach, pełnym mleku, orzechach, ziarnie sezamu.
Korzystnie działa na kości, zęby, muskuły, system nerwowy, aktywizuje przemianę materii.
Objawy niedoboru: drętwienie mięśni, niepokój i przygnębienie,niski puls.

Żelazo
Znajduje się w mięsie, rybach, produktach zbożowych z pełnego przemiału, suszonych owocach, skorupiakach.
Korzystnie działa na system transportu tlenu, przemianę materii, odporność, skład krwi.
Objawy niedoboru: trudności w oddychaniu, blada skóra, wypadanie włosów, szorstkość w kącikach ust.

 

Gdy skóra po zimie staje się sucha, powodem może być np. brak witaminy A (retinolu). Ponieważ jest ona rozpuszczalna w tłuszczach, wprowadźmy do diety wątróbkę, masło, jaja, produkty mleczne, a przede wszystkim tłuste ryby.

 

Piękna skóra powinna zawierać również odpowiednią ilość kolagenu, a jej właścicielka unikać wolnych rodników. To właśnie one nie tylko źle wpływają na urodę, ale przede wszystkim szkodzą zdrowiu. Nie można ich uniknąć, bo otacza nas zatrute środowisko, coraz gorsza jakość wody, jedzenia i powietrza. Ale nie martwmy się, bo mamy witaminę C, która ma niesamowicie cenne działanie: odtruwa organizm, pomaga syntetyzować kolagen, zwalcza wolne rodniki, wspomaga w pracy system nerwowy. Ułatwia organizmowi przyswajanie żelaza, odbudowuje odporność organizmu.

 

Najwięcej witaminy C jest w świeżych owocach i warzywach, a przede wszystkim w dzikiej róży, czarnych porzeczkach, świeżej i kiszonej kapuście, papryce, brokułach, owocach cytrusowych, a także w ziemniakach.

 

 

Transport składników

 

Choćbyśmy w jadłospisie umieścili wszystkie potrzebne organizmowi witaminy i mikroelementy, muszą one jeszcze trafić do komórek. Wśród składników, które się do tego przyczyniają wyróżnić można żelazo. Ono współdziała przy prawidłowym wzroście i rozwoju fizycznym i psychicznym naszego organizmu. Dba o powstawanie czerwonych i białych krwinek, transport tlenu do wszystkich komórek ciała, właściwą odporność organizmu, bilans cieplny naszego ciała. Możemy znaleźć żelazo w wątróbce, czerwonym mięsie, kakao, soi, drożdżach, suszonych owocach, jajkach, wypiekach z pełnego ziarna, kaszy gryczanej, fasoli, szpinaku, natce pietruszki, szczypiorku.



Oczy

 

Według najnowszych badań ogromną rolę w dbaniu o kondycję i zdrowie oczu odgrywa też sposób odżywiania. Jeśli w jadłospisie zabraknie antyoksydantów, którymi są np. witamina C i E, kwasów tłuszczowych omega 3 (ich najlepszym źródłem są tłuste morskie ryby), a zarazem będzie się spożywać potrawy powodujące wzrost cholesterolu, to powstaną warunki sprzyjające rozwojowi chorób oczu. Jest to najważniejsza informacja dla kobiet, zwłaszcza po menopauzie i osób o jasnych oczach, które mają większe skłonności do chorób oczu niż inni.

 

 

Włosy

 

Elizabeth Steel, była angielska prezenterka telewizyjna, która stworzyła organizację Hairline International, po tym, jak tuż po przekroczeniu dwudziestki całkowicie wyłysiała, twierdzi: -Kwestionariusze od 3000 naszych członkiń pokazują więcej przypadków kobiet tracących włosy z powodu stresu niż kiedykolwiek wcześniej - mówi. - Do niedawna wierzyliśmy, że stres ma wpływ mniej więcej na połowę przypadków łysienia. Teraz ankiety wykazują, że blisko 76 proc. kobiet wskazuje go jako główny czynnik tego zjawiska. Każdy, kogo znam, pędzi z dnia na dzień szybciej. I wreszcie przychodzi zapłacić za to. Włosy są pierwsze w tej kolejce do strat.



Mózg

 

Pewne produkty poprawiają zdolność mózgu do pracy i wzmacniają go. Przede wszystkim są to produkty zawierające witaminy z grupy B (orzechy, chleb i makarony z mąki z pełnego przemiału), białko (drób, mleko, ryby) oraz mangan (fasola, groch).



Witaminy i minerały

 

Wzmacniają odporność, dodają sił, energii, mają rewelacyjny wpływ na wygląd - oto podstawowe zalety witamin i minerałów. Popatrzmy na listę najważniejszych z nich oraz produktów, w których się znajdują, dobroczynnych skutków ich działania oraz sygnałów wskazujących na niedobór.



A i beta-karoten

 

Znajduje się w jajkach i produktach mlecznych, beta-karoten w żółtych i czerwonych owocach oraz warzywach, np. w marchewce, pomidorach, porzeczkach, rzodkiewce, czerwonej papryce, truskawkach. Korzystnie wpływa na wzrok, zwalcza wolne rodniki, a więc zapobiega starzeniu. Objawy niedoboru: sucha skóra i śluzówki, złe widzenie o zmroku, brak apetytu.



B 1

 

Znajduje się w pestkach słonecznika, suszonych owocach, dzikim ryżu, orzeszkach ziemnych. Korzystnie działa na system nerwowy i właściwe spalanie węglowodanów. Objawy niedoboru: zmęczenie, utrata apetytu, nastroje depresyjne.



B 2

 

Znajduje się w grzybach, mięsie wołowym, szpinaku, pełnym mleku, fasoli, grochu, orzechach włoskich. Korzystnie działa na stan komórek oraz przemianę materii. Objawy niedoboru: nadwrażliwość na światło, pieczenie oczu, zawroty głowy.



B 6

 

Znajduje się w bananach, zbożach, rybach, wątróbce, ryżu, awokado, drobiu. Korzystnie działa na centralny system nerwowy, zmniejsza stres. Objawy niedoboru: utrata apetytu, biegunka, tendencje wymiotne, zmęczenie, nadpobudliwość.


Kwas foliowy (m.in. witamina B 11)

 

Znajduje się w endywii, szpinaku, soi, szparagach, porach, buraczkach. Korzystnie działa na odbudowę i tworzenie komórek, obraz krwi i przebieg ciąży. Objawy niedoboru: zmęczenie, utrata zainteresowania i radości życia.



B 12

 

Znajduje się w kapuście kwaszonej, pstrągach, drobiu, mleku, jogurcie, węgorzach, żółtku jajek. Korzystnie działa na skład krwi i stan nerwów. Objawy niedoboru: stany zapalne jamy ustnej, zmęczenie, nerwowość.



C

 

Znajduje się w owocach róży, kapuście, czarnych porzeczkach, owocach cytrusowych, głogu, papryce, owocach rokitnika. Korzystnie działa na system odporności przeciw infekcjom i chorobom serca. Objawy niedoboru: bóle stawów, pogorszenie wzroku, zmęczenie, podatność na infekcje.



D

 

Znajduje się w mleku, wątróbce, jajkach, wędzonym łososiu, makrelach, sardynkach w oleju. Korzystnie działa na strukturę kości, zapobiega osteoporozie. Objawy niedoboru: osłabienie mięśni, powiększenie stawów, kłopoty ze snem.



E

 

Znajduje się w oleju sojowym, orzechach włoskich i ziemnych, migdałach, pestkach słonecznika. Korzystnie działa na komórki, chroniąc je przed wolnymi rodnikami. Stąd jej nieoficjalna nazwa witamina młodości. Objawy niedoboru: trudności z koncentracją, nadpobudliwość, sucha skóra z tendencją do zmarszczek.



H, czyli biotyna

 

Znajduje się w soi, kalafiorach, suszonych owocach, orzechach laskowych. Korzystnie działa na skórę i włosy, reguluje przemianę materii. Objawy niedoboru: bóle mięśni, osłabienie, sucha szorstka skóra, łupież.



Minerały i mikroelementy



Cynk

 

Znajduje się w ostrygach, mięsie, rybach morskich, płatkach owsianych, suszonych owocach, serach, w większości warzyw. Korzystnie wpływa na proces wzrostu, wzmacnia system immunologiczny. Objawy niedoboru: u dzieci kłopoty ze wzrostem, wypadanie włosów, choroby skóry, przygnębienie.



Jod

 

Znajduje się we flądrach, pieczarkach, algach, tuńczykach, krabach. Korzystnie wpływa na tarczycę i samopoczucie psychiczne. Objawy niedoboru: nadwaga, sucha skóra, kłopoty z koncentracją, zaparcia.



Magnez

 

Magnez jest bardzo ważny dla budowy białek, odporności na choroby, sprawnego działania systemu nerwowo-mięśniowego, prawidłowej budowy kości, zapobiegania i leczenia nerwic, walki ze stresem, regulacji układu sercowo-naczyniowego. Dostarczymy go organizmowi jedząc: kaszę gryczaną, kakao, czekoladę, soję, suszone nasiona roślin strączkowych, makarony, chleb z pełnego ziarna, orzechy, kiełki, natkę pietruszki, ryby. Objawy niedoboru: osłabienie mięśni, kurcze łydek, kołatanie serca, zaparcia.



Potas

 

Znajduje się w kartoflach, kalarepce, selerach, szparagach, jabłkach, brokułach. Korzystnie wpływa na gospodarkę wodną i ciśnienie krwi. Objawy niedoboru: nerwowość, osłabienie mięśni, zaburzenia rytmu serca, zmęczenie.



Selen

 

Znajduje się czosnku, rybach morskich, krewetkach, wątróbce cielęcej, dzikim ryżu, chudym mięsie. Korzystnie działa na układ krążenia, pracę serca, system immunologiczny. Objawy niedoboru: zwiększona podatność na infekcje, osłabienie mięśni i stawów.



Wapń

 

Znajduje się w jogurcie, serach, figach, pełnym mleku, orzechach, ziarnie sezamu. Korzystnie działa na kości, zęby, muskuły, system nerwowy, aktywizuje przemianę materii. Objawy niedoboru: drętwienie mięśni, niepokój i przygnębienie,niski puls.



Żelazo

 

Znajduje się w mięsie, rybach, produktach zbożowych z pełnego przemiału, suszonych owocach, skorupiakach. Korzystnie działa na system transportu tlenu, przemianę materii, odporność, skład krwi. Objawy niedoboru: trudności w oddychaniu, blada skóra, wypadanie włosów, szorstkość w kącikach ust.

Autor: Iwonna Widzyńska Gołacka