Wodorosty dobre dla serca

Jeśli chodzi o zawartość korzystnych dla naszego serca bioaktywnych peptydów, glony mogą rywalizować z produktami mlecznymi.

Maria Hayes oraz jej koledzy - Ciaran Fitzgerald, Elmear Gallagher i Deniz Tasdemir z Teagasc Food Research Centre w Dublinie zauważyli wzmożone zainteresowanie bioaktywnymi peptydami, otrzymywanymi głównie z mleka, jako składnikami tak zwanej żywności funkcjonalnej. Żywność funkcjonalna nie tylko odżywia, ale ma także działanie lecznicze bądź profilaktyczne w przypadku niektórych chorób.

Glony także mogą być cennym, alternatywnym źródłem korzystnych dla zdrowia substancji. Od stuleci spożywane są na przykład w Japonii (Nori), na Hawajach (Ulva fasciata - miejscowi mówią na nią "limu palahalaha") czy u europejskich wybrzeży Atlantyku (krasnorosty zwane "dulse").

Przegląd niemal 100 prac naukowych doprowadził do konkluzji, że niektóre obecne w glonach białka działają zupełnie jak bioaktywne peptydy w produktach mlecznych, obniżające ciśnienie tętnicze niemal jak powszechnie stosowane leki z grupy inhibitorów ACE. Glony występują w bardzo wielu gatunkach i są łatwe w uprawie, dlatego też mogłyby być znakomitym źródłem nowych bioaktywnych składników - konkludują autorzy badań.

Autor: PAP