Witaminy dla maluchów

Są niezbędne do istnienia. Uczestniczą w najważniejszych procesach biochemicznych organizmu. Odpowiedni poziom witamin zapewnia dziecku zdrowie i prawidłowy rozwój.

Wiadomo, że najlepsze są witaminy naturalne, a dobrze zbilansowana dieta dostarcza dziecku wszystkich cennych substancji. Ale jeśli maluch choruje, często miewa infekcje, płacze albo nie rozwija się tak, jak powinien, to wtedy czas na suplementację. Pamiętajmy jednak, aby zawsze to robić w porozumieniu z lekarzem, zwłaszcza jeśli dotyczy to dzieci do lat 3.


Witamina A

Ma wpływ na wzrost kości, zębów i włosów. Jej brak sprawia pogorszenie wzroku. Niedobór obniża odporność na infekcję i wywołuje stany zapalne. Możemy ją znaleźć w jajach, wątróbce, rybach morskich, mleku, szpinaku, brokułach, marchwi, morelach. Uwaga, można ją przedawkować, objawia się to krwawieniem dziąseł, uszkodzeniami błony śluzowej w jamie ustnej, pękaniem ust.


Witamina B1 – tianina

Pobudza apetyt, odpowiada za dobry stan układu mięśniowego, krwionośnego i nerwowego. Jej niedobór skutkuje rozdrażnieniem, bólami i mrowieniem rąk, ogólną męczliwością. Występuje w żółtkach, mięsie wieprzowym i drobiowym, pełnoziarnistych produktach zbożowych, warzywach strączkowych. Pokarmy powinno się jadać codziennie, ponieważ organizm może niewiele zmagazynować tej witaminy. Dzieci spożywające dużo produktów mącznych i słodyczy mają jej niedobory. Zapotrzebowanie na witaminę B1 wzrasta w trakcie infekcji i po niej.


Witamina B2 – ryboflawina

Niezbędna podczas gwałtownego wzrostu oraz podczas leczenia antybiotykami. Jest odpowiedzialna za dostarczanie energii do komórek organizmu. Niedobór objawia się stanem zapalnym jamy ustnej, podrażnieniem oczu i skóry. Jest w mleku, serach, jogurtach, żółtku, mięsie, zielonych warzywach, fasoli i zbożach.


Witamina B3 (PP) – niacyna

Sprzyja lepszemu wykorzystaniu energii dostarczanej przez pokarmy. Jest bardzo ważna dla wzrostu i syntezy hormonów. Normalizuje ciśnienie krwi. W przypadku jej niedoboru pojawiają się trudności w zasypianiu, zmęczenie, utrata apetytu i mdłości, a także zaburzenia układu nerwowego. Należy zwiększyć jej spożycie po wysiłku fizycznym i przy gorączce. Występuje w orzechach, chudym mięsie, rybach, razowym pieczywie, serze, suszonych owocach, podrobach, mleku.


Witamina B5

Bierze udział w przekształcaniu tłuszczów i cukrów w energię. Współpracuje z hormonami w regeneracji tkanek. Jej niedobór wywołuje zaburzenia układu pokarmowego i nerwowego oraz zwiększa ryzyko infekcji. Witamina B5 zapobiega stanom męczliwości. Jest w suszonych owocach, kiełkach pszenicy, jajach, podrobach, pełnoziarnistych zbożach, fasoli. Zapotrzebowanie na witaminę B5 wzrasta, jeśli dziecko je dużo przetworzonej żywności oraz jest alergikiem.


Witamina B6

Pobudza wytwarzanie czerwonych krwinek, wpływa na rozwój systemu nerwowego, jest niezbędna w przemianie białek i tłuszczów. W wyniku jej niedoboru występuje anemia, odparzenia skóry, uczucie niepokoju, bóle głowy. Witamina B6 występuje w drożdżach, wątrobie, pełnoziarnistych zbożach, bananach, orzechach, chudych mięsach, rybach, mleku, zielonym groszku. Może być rozkładana przez światło, dlatego zawierająca ją żywność powinna być przechowywana w ciemności. Pokarm traci tę witaminę na skutek przetwarzania. Nie jest magazynowana w organizmie i szybko się ją wydala z moczem. Dlatego pożywienie zawierające witaminę B6 powinno się spożywać kilka razy dziennie.


Witamina B9 – kwas foliowy

Bierze udział w wytwarzaniu czerwonych krwinek, niezbędna dla prawidłowego rozwoju. Pobudza apetyt. Niedobór powoduje anemię, biegunkę i problemy trawienne, zaburzenia układu nerwowego, stany depresyjne, trądzik. Występuje w zielonych warzywach liściastych, żółtych warzywach i owocach, wątróbce, nerkach, razowym pieczywie, jajkach, produktach z soi, drożdżach. Uwaga, zapotrzebowanie wzrasta u dzieci pijących mleko kozie zamiast krowiego, podczas stresu i różnych chorób, a zwłaszcza w przypadku łuszczycy.


Witamina B12

W dzieciństwie organizm potrzebuje jej więcej – do prawidłowego wzrostu, rozwoju układu nerwowego oraz uwalniania energii z pożywienia. Bierze udział w produkcji czerwonych krwinek i regeneracji tkanek, ma działanie antyoksydacyjne. Jej niedobór wywołuje anemię, podrażnienie języka, osłabienie, drętwienie mięśni, ogólne zmęczenie. Występuje w wątróbce, nerkach, rybach, owocach morza, mięsie, mleku i jego przetworach.


Witamina C – kwas askorbinowy

Wzmacnia system obronny organizmu. Uczestniczy w uwapnieniu kości. Ułatwia wchłanianie żelaza. Pomaga w gojeniu się ran. Występuje w owocach cytrusowych, porzeczkach, truskawkach, kiwi, kapuście, morelach, czereśniach, papryce, kalafiorze, natce. Uwaga, u dzieci na diecie wegetariańskiej i karmionych mieszankami mlecznymi mogą wystąpić jej braki. Na witaminę B12 wzrasta zapotrzebowanie w czasie infekcji.


Witamina D

Zwana „słoneczną witaminą”, ponieważ może być wywarzana przez skórę pod wpływem słońca. Niezwykle ważna dla rozwoju malucha, jest odpowiedzialna za rozwój szkieletu. Niedobór może prowadzić do krzywicy, odwapnienia kości, zaś jej nadmiar powoduje brak apetytu, wymioty, mdłości i zaburzenia funkcjonowania nerek. Występuje w żółtku, tłustych rybach, wątróbce, tranie, maśle.


Witamina E

Antyutleniacz, zapobiega anemii u noworodka, zmniejsza ryzyko raka. Przy jej niedoborze występuje: brak koncentracji, osłabienie mięśni i ogólnej aktywności życiowej. Znajduje się w olejach roślinnych, pełnoziarnistych zbożach, jajkach, szpinaku, brukselce, awokado, suszonych owocach, brokułach, maśle, orzechach. W procesie zamrażania produkty tracą do 80 proc. witaminy E. Niemowlę karmione sztucznymi mieszankami mlecznymi ma podwyższone zapotrzebowanie na tę witaminę. Niski jej poziom mają też wcześniaki.


Witamina K

Jest potrzebna do prawidłowego krzepnięcia krwi. Wspomaga tworzenie zdrowych zębów i kości. Znajduje się w warzywach liściastych, pomidorach, serze, wątrobie. Mają jej za mało noworodki, którym się ją podaje. Potem dzieci na ogół nie wymagają suplementacji witaminą K.

Autor: Barbara Jagas