Wielozadaniowy olej jojoba

Wygładza skórę, nawilża ją, utrzymuje w dobrej kondycji. Pomaga też w walce z trądzikiem, skórą przetłuszczającą się, wspiera leczenie łupieżu, a nawet łuszczycy.

Lipidy (tłuszcze) odgrywają ważną rolę w funkcjonowaniu skóry. Jej wierzchnia warstwa – płaszcz lipidowy – pełni rolę „pierwszego strażnika”, czyli chroni przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Aby jednak ta ochrona była sprawna, płaszcz musi być stabilny, nieuszkodzony, a w przypadku pogorszenia jego stanu, szybko wsparty działaniem kosmetyków pielęgnacyjnych. Tu oleje są nieocenione. A jednym z częściej stosowanych jest olej jojoba. Z małą uwagą – nazwa „olej” nie jest prawidłowa, bo chemicznie jest to płynny wosk.


Cechy charakterystyczne

Olej jojoba, wg INCI: Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Oil, składa się głównie z nasyconych i nienasyconych alkoholi i kwasów tłuszczowych. Jest przezroczysty, o żółtozłotym kolorze, pachnie lekko orzechowo. Jego głównym składnikiem jest mocno natłuszczający palmitynian cetylu. Zawiera też skwalen – składnik naszego naturalnego płaszcza lipidowego skóry. Skwalen ma właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze. Olej jojoba zawiera kwasy tłuszczowe i ich estry oraz fitosterole. Posiada spore ilości witaminy A, witaminę E, zawiera też witaminę F. Olej tężeje w temperaturze poniżej 8°C, a podgrzanie go do 300°C nie wpływa na zmianę właściwości. Jest to tłuszcz odporny na procesy oksydacyjne, więc nie jełczeje. Daje to prawie nieograniczony czas przechowywania, co z punktu widzenia producenta i dystrybutora jest niewątpliwym atutem.


Sprzymierzeniec skóry

Olej jojoba jest zbliżony strukturą do sebum wydzielanego przez naszą skórę. Zbyt mała ilość sebum skutkuje problemem suchej, odwodnionej i skłonnej do zmarszczek, starzejącej się skóry. Rozwiązaniem może być stosowanie kosmetyków zawierających właśnie olej jojoba. Dlaczego? Pozostając na powierzchni skóry tworzy warstwę okluzyjną, ale też wnika w głąb, wzmacniając cement międzykomórkowy. Oba te procesy zapobiegają wysuszaniu skóry i przywracają skórze równowagę. W efekcie następuje wzrost sprężystości skóry i spłycenie zmarszczek. Skóra staje się bardziej miękka, gładka, wygląda młodziej.


Także na trądzik

Olej jojoba wspiera też leczenie trądziku i łuszczycy, a nawet łupieżu. Przy zbytnim wydzielaniu sebum skóra staje się tłusta i skłonna do wyprysków. Zastosowanie w kosmetykach oleju jojoba hamuje ten niekorzystny proces. Przy trądziku nie tylko reguluje wydzielanie sebum, ale również łagodzi stany zapalne, bo działa bakteriostatycznie. Przy łupieżu, łuszczycach i egzemach działa nawilżająco i łagodząco. Olej jojoba jest naturalnym wsparciem dla filtrów słonecznych, choć ma niski faktor – około 4. Olej ten polecany jest także do pielęgnacji cery wrażliwej.

Wykorzystywany jest jako skuteczny środek natłuszczający w szamponach, odżywkach do włosów i paznokci. Stosuje się go także w olejkach do kąpieli, w czystej postaci do masażu, a także do demakijażu. A ponieważ nie ma własnego charakterystycznego zapachu, jest również stosowany jako nośnik do perfum. Co prawda perfumy na bazie oleju jojoba nie są tak lotne jak na bazie alkoholu, jednak ich trwałość jest większa. Olej jojoba znajduje również zastosowanie w aromaterapii. A dodawany do preparatu wydłuża jego okres trwałości. Nadaje się do wielu form kosmetycznych.


Ciekawostka żywieniowa

Ludzie, jak i większość zwierząt, nie są w stanie strawić oleju jojoba. Jednak jak twierdzą dietetycy jest to produkt nadający się do gotowania i smażenia. Znosi wysokie temperatury i co najważniejsze nie pali się przy smażeniu. Ponieważ nie jest przyswajany, nie dostarcza organizmowi kalorii i można go używać w dietach niskokalorycznych. Dodatkowo olej jojoba hamuje apetyt, a także obniża poziom cholesterolu we krwi.

Olej jojoba to nadal stale produkt dosyć drogi, a cena wynika z małej dostępności produktu. Krzewy jojoby owocują dopiero po dwóch latach, a i wtedy nie mają owoców zbyt wiele. Na plony nowych plantacji trzeba czekać, a starsze są uzależnione od klimatu obszaru, na którym rosną.

Autor: Barbara Włudyka