To substancja rakotwórcza. W czym znajduje się dodatek E171?

We Francji wprowadzano zakaz sprzedaży środków spożywczych zawierających wybielający dodatek E 171 (dwutlenek tytanu - TiO2). Wyniki badań naukowych wskazują, że składnik E 171 może inicjować zmiany nowotworowe

We Francji wprowadzano zakaz sprzedaży środków spożywczych zawierających wybielający dodatek E 171 (dwutlenek tytanu - TiO2). Wyniki badań naukowych wskazują, że składnik E 171 może inicjować zmiany nowotworowe


E171 to przemysłowe oznaczenie dwutlenku tytanu TiO2. W przemyśle spożywczym substancja ta wykorzystywana jest w postaci nanocząsteczek jako barwnik wybielający. E171 jest stosowany do produkcji m.in. słodyczy, gum do żucia, lukrów, galaretek, dżemów, lodów, ciastek, batoników, sproszkowanych koncentratów, napojów mlecznych, tabletek słodzących. Składnik wykorzystywany jest również w przemyśle chemicznym. Główne zastosowania to farby i kosmetyki.

Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem klasyfikuje dwutlenek tytanu jako substancję rakotwórczą.

Jak wynika z analizy badań przeprowadzonych przez francuski Narodowy Instytut Badań Rolniczych INRA, składnik ten może wpływać na inicjowanie i promowanie wczesnego etapu zmian prowadzących do powstawania nowotworu jelita grubego. Wyniki badań przeprowadzonych przez Narodowy Instytut Badań Rolniczych INRA opublikowano w 2017 roku w magazynie Nature.

– Przepisy, które mają chronić francuskich konsumentów przed produktami z niebezpieczną substancją są radykalne i nie przewidują jakichkolwiek okresów przejściowych dla producentów i dystrybutorów żywności. Muszą oni do końca tego roku wyeliminować z rynku francuskiego wszystkie produkty spożywcze zawierające E171. Obawiamy się, że jeśli podobny zakaz nie zostanie wprowadzony w Polsce to produkty te mogą zostać wytransferowane przez międzynarodowe sieci handlowe do sklepów w Polsce – mówi Klaudia Anioł na portalu prawakonsumentow.org.pl, prezes fundacji Instytut Ochrony Praw Konsumentów. Jak czytamy na stronie: "Instytut w najbliższych dniach zwróci się do Generalnego Inspektora Sanitarnego oraz Ministra Zdrowia z prośbą o analizę zagrożenia i ewentualne wprowadzenie w drodze rozporządzenia zakazu identycznego do tego, który od 1 stycznia 2020 będzie chronić konsumentów we Francji przed rakotwórczym dodatkiem do żywności".

Fot. Andrey Cojocaru z Pixabay

Autor: Źródło: prawakonsumentow.org.pl/IH