Tłusty czwartek 2019. Przepis na "odchudzone" pączki i faworki

Tłusty czwartek w 2019 roku wypada 28 lutego. Będzie to ostatni czwartek karnawału i rozpocznie on także ostatni tydzień przed Wielkim Postem. Według przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka, nie będzie mu się wiodło w dalszym życiu.

Tłusty czwartek to ostatni czwartek przed wielkim postem i jednocześnie rozpoczyna on ostatni tydzień karnawału. W Polsce w tym dniu dozwolone jest objadanie się. Tradycyjnie najpopularniejszymi przysmakami tego dnia są pączki lub faworki, zwane również chrustami lub chruścikami.

Tłusty czwartek w 2019 roku wypada 28 lutego.

Aby nieco „odtłuścić” wypieki w tłusty czwartek możemy np. posypać pączki małą ilością cukru pudru lub fruktozą. Dodanych do masy kilka kropel spirytusu lub octu zapobiegnie wchłonięciu przez ciasto nadmiernej ilości tłuszczu.

Nie obędziemy się również bez ręczników papierowych, na które powinniśmy przełożyć świeżo upieczone faworki czy pączki.


Przepis na "odchudzone" pączki z piekarnika

1 sztuka: 112kcal

  • 50 g margaryna roślinna,
  • 300 g mąka razowa (lub pełnoziarnista),
  • 10-15 g suszone drożdże,
  • 125 ml mleko 2%,
  • 60 g cukier,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • 180 g dżem niskosłodzony,
  • 50 g fruktoza.
  • 20 włoskich orzeszków w skorupkach.


Jak zrobić dietetyczne pączki?


Do przesianej mąki dodaj drożdże, sól, cukier i wymieszaj. Margarynę rozpuść w ciepłym mleku, przestudź i wlej do miski z mąką. Następnie dodaj jedno jajko i wymieszaj przez około 5 minut miksując. Gdy masa stanie się gładka odstaw ją na 1/2 godziny w ciepłe miejsce.

Po tym czasie ciasto rozwałkuj na grubość ok. 2 cm. i wykrawaj z niego szklanką kółeczka , które następnie przekładaj na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.

Orzechy umyj, wytrzyj, a następnie zamocz w oleju i obtocz w mące. Orzechy układaj na krążkach z ciasta, lekko je dociskając. Jajko rozkłóć, posmaruj nim powierzchnię pączków. Pączki włóż do letniego piekarnika nastawionego na 170 st.C. Piecz ok. 25 minut aż staną się rumiane. Po wyjęciu z pieca, z pączków usuń orzechy a w ich miejsce włóż po łyżeczce dżemu. Posyp je fruktozą.


Przepis na dietetyczne faworki (chrusty)

300 gr miksu maki bezglutenowej

1 łyżka oleju kokosowego

3 żółtka

200 ml śmietany 18%

2 łyżeczki octu jabłkowego



Fot. pwlodkowski na Pixabay


Jak zrobić dietetyczne faworki?


Przesiej mąkę, dodaj olej kokosowy i wymieszaj. Następnie dodaj żółtka, sól, ocet i śmietanę. Zagnieć na jednolite ciasto i wyrabiaj kilka minut. Kilkukrotnie wybij ciasto drewnianym wałkiem. Rozwałkuj ciasto na cienkie placki i wycinaj nożem paski o wymiarach około 10cm x 2cm.

W środku zrób nacięcie i przewlekaj koniec faworka przez środek. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (połóż na papierze do pieczenia) i piecz przez około 30 minut sprawdzając czy się nie przypiekają.


Fot. jarmoluk na Pixabay

Autor: IH