Szczepionka z drożdży na grzybicę

Szczepionka na bazie drożdży, stosowanych szeroko w przemyśle spożywczym, mogłaby chronić osoby z obniżoną odpornością przed groźnymi dla życia grzybicami, jak aspergiloza.

Na razie doświadczenia były prowadzone na myszach. Naukowcy z California Institute for Medical Research i z Santa Clara Valley Medical Center San Jose oraz ze Stanford University trzykrotnie, w odstępie jednego tygodnia, wstrzyknęli gryzoniom podskórnie zabite komórki drożdży (Saccharomyces). Dwa tygodnie po ostatnim szczepieniu zwierzęta zainfekowano wysoką dawką zarodników grzyba z rodzaju Aspergillus (po polsku kropidlak). Dzięki temu, myszy nie tylko przeżyły infekcję, ale też miały znacznie mniej zajęte przez grzyba organy.

 

Jednakowo dobre wyniki uzyskano, stosując różne szczepy drożdży, a badacze podejrzewają, że podobnie może być również w przypadku różnych gatunków tych grzybów. Ochronę zapewniały komórki drożdży zabite w 100 st. Celsjusza, ale nie poddane działaniu formaliny czy proteazy (enzym trawiący białka). "Oznacza to, że składnik odpowiedzialny za ochronne działanie drożdży znajduje się w ich ścianie komórkowej" - komentuje współautor pracy dr David A. Stevens.

 

Jak przypomina badacz, z wcześniejszych prac wynika, że drożdże spreparowane w najprostszy sposób (tj. zabite w wysokiej temperaturze) chronią też przed zakażeniem trzema innymi grzybami chorobotwórczymi - z rodzaju Candida (wywołują u ludzi kandydozy, czyli drożdżyce), Cryptococcus (wywołują kryptokokozę) i Coccidioides (wywołują kokcydioidomikozę).

 

Dr Stevens i jego koledzy liczą, że ich odkrycie doprowadzi do opracowania szczepionki chroniącej ludzi z osłabionym układem odporności, np. z powodu zażywania leków immunosupresyjnych po przeszczepie, przed szeregiem groźnych dla życia infekcji grzybiczych, z którymi obecnie trudno sobie radzić.

Autor: PAP