Sprawdzone przepisy na ryby na Wigilię

Ryba na świątecznym stole to podstawa. Pyszny karp z pieca czy pstrąg pieczony? A może zupa rybna? Co jeszcze można przygotować, żeby zaskoczyć bliskich?

Ryba na świątecznym stole to podstawa. Pyszny karp z pieca czy pstrąg pieczony? A może zupa rybna? Co jeszcze można przygotować, żeby zaskoczyć bliskich?


Karp z pieca


Składniki:

karp, 3 łyżki masła, sok z cytryny, sól, biały pieprz


Wykonanie:

Sprawionego karpia dokładnie nacieramy grubą solą i pieprzem. Skrapiamy cytryną, smarujemy masłem, układamy w naczyniu żaroodpornym. Podlewamy kilkoma łyżkami wody i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Kiedy karp się zarumieni, obracamy go na drugą stronę. Gdy będzie złocisty, zmniejszamy temperaturę do 120°C i podlewamy sosem powstałym z pieczenia.