Smaki innych świąt

My mamy na wigilie karpia i barszcz z uszkami, w Wielkiej Brytanii w pierwszy dzień świąt zjemy indyka faszerowanego kasztanami, w Portugalii rabadanas, a na Węgrzech gulasz szegedyński. 

W naszym kraju Wigilia to przede wszystkim tradycja dzielenia się opłatkiem, a do tego rodzinna atmosfera, prezenty i świąteczny stół, a na nim m.in. barszcz z uszkami, kapusta z grzybami, karp, śledź, kluski z makiem czy kompot z suszonych owoców. Boże Narodzenie to czas wolny od pracy, wypełniony refleksją i bez wątpienia wyjątkowy dla zdecydowanej większości Polaków.
Być może trudno nam to sobie wyobrazić, ale Boże Narodzenie poza granicami naszego kraju wygląda zupełnie inaczej. Nie wszędzie jest dniem wolnym od pracy, a w niektórych miejscach na świecie w ogóle nie obchodzi się Wigilii. Inne bywają też potrawy, które spożywa się w tym czasie. Jak smakuje Boże Narodzenie na świecie?
W Wielkiej Brytanii na świątecznym stole króluje indyk nadziewany kasztanami albo mieszanką orzechów i sos borówkowy lub żurawinowy. Do tego podaje się pieczone kartofle, brukselkę, kiełbaski zawijane z boczkiem i sos mięsny. Bożnonarodzeniowym przysmakiem jest także zupa z żółwia albo zamiennie zupa z ostryg, na deser zaś jada się pudding, najczęściej na bazie brandy. W Wielkiej Brytanii nie ma Wigilii, święta rozpoczynają się więc 25 grudnia. Ciekawostką jest fakt, że zasiadając do świątecznych posiłków biesiadnicy zakładają na głowę papierową koronę - zwyczaj ten nawiązuje do postaci Trzech Króli.
Dla odmiany w Niemczech w święta jada się pieczoną kiełbasę z kiszoną kapustą i pieczeń z gęsi. Na stole znajdziemy w tym czasie także karpia oraz bardzo popularne ciasto bożonarodzeniowe.
Francuskie święta to podobnie jak w Wielkiej Brytanii indyk z kasztanami, a poza tym owoce morza i ryby. Francuzi w święta jedzą także pasztet z gęsich wątróbek oraz słynną roladę w kształcie kawałka drewna. Do kolacji podaje się wino. Natomiast w Grecji na świątecznym stole nie może zabraknąć Christopsomo, czyli Chleba Chrystusa.
Jednak największym zaskoczeniem byłby dla nas z pewnością święta spędzone w Kraju Kwitnącej Wiśni albo w Finlandii. Dlaczego? W Japonii Boże Narodzenie obchodzone jest w oderwaniu od całej tradycji religijnej i z tego powodu bardziej przypomina nasze Walentynki. Boże Narodzenie nie jest dniem wolnym od pracy, ale okazją, by wybrać się z rodziną do restauracji. Najczęściej świętują je zakochane pary, a święto to w Kraju Kwitnącej Wiśni ma wymiar bardzo komercyjny. Tego dnia jada się Kurisumasu Keiki, czyli bardzo słodki tort, z dużą ilością kremu i czekolady. Drugim „tradycyjnym" daniem jest kurczak, często pochodzący ... z fast fooda. Lokale i ulice są w tym czasie pięknie przyozdobione, ale brakuje tego wyjątkowego ducha świąt i ... tradycyjnej kuchni. Natomiast w Finlandii nie ma świąt bez ... wizyty w saunie. Dopiero po takiej kąpieli podaje się wigilijną kolacje, podczas której jada się pieczoną szynkę, zapiekankę z marchewki oraz sałatkę z czerwonych buraków.
Wiele świątecznych potraw na Ukrainie nie różni się od tych serwowanych w Polsce - np. barszcz czy ryba. Jednak w odróżnieniu od nas na Ukrainie przygotowuje się na święta także kutię, czyli potrawę z pszenicy, ziaren maku, miodu, bakalii, czasem z dodatkiem mleka lub śmietany.
Jak nietrudno zauważyć w wielu krajach, w odróżnieniu od Polski, je się podczas Wigilii mięso. Tak jest także na Węgrzech, gdzie na stole króluje gulasz szegedyński (składa się z dziczyzny, słoniny i kapusty, z dodatkiem wytrawnego wina i śmietany). Do tego zupa rybna, a na deser strucla z makiem. Podaje się tu także ciasto z makiem, które symbolizuje miłość.
U naszych bliskich sąsiadów, w Czechach na nie ma świąt bez suszonych owoców, zwłaszcza jabłek. W Czechach święta wyglądają podobnie jak u nas: kolacja wigilijna rozpoczyna się od opłatka, podczas kolacji je się zupę grzybową i karpia. W niektórych regionach Słowacji (np. w okolicach Bratysławy) zamiast zupy grzybowej podaje się kapuśniak. Natomiast Hiszpanie opłatek zastąpili chałwą, a podstawowym daniem uczynili pieczoną rybę oraz świąteczne ciasto.
Włoskie święta są bardzo słodkie - tutaj podstawą się ciasta, a do tego nugat, migdały i różne odmiany orzechów. Słodki akcent znajdziemy także na stole w Portugalii, a to za sprawa rabadanas - to podawane na gorąco grzanki, posypane cynamonem i cukrem. Ale na tym oczywiście nie kończą się świąteczne przysmaki. Niezbędnym elementem są także ryby, podawane bardzo rożny sposób.
A jak wyglądają święta w Skandynawii? W Szwecji i Norwegii jada się iutfisk (lutefisk), za sprawą konsystencji zwany „mydlana rybą". Jak się ją przygotowuje? To proces dość długi, rozpoczynający się suszeniem na wietrze dorsza, którego następnie moczy się w wodzie i poddaje ługowaniu węglanem potasu. Następnie mięso gotuje się na parze lub piecze w folii. Na Szwedzkim stole znajdziemy także wieprzowe galaretki, chleb, a na deser piernik.


WYIMEK: W Finlandii nie ma świąt bez ... wizyty w saunie. Dopiero po takiej kąpieli podaje się wigilijna kolacje, podczas której jada się pieczoną szynkę, zapiekankę z marchewki oraz sałatkę z czerwonych buraków.
WYIMEK: W Japonii Boże Narodzenie obchodzone jest w oderwaniu od całej tradycji religijnej i z tego powodu bardziej przypomina nasze Walentynki.

 

W naszym kraju Wigilia to przede wszystkim tradycja dzielenia się opłatkiem, a do tego rodzinna atmosfera, prezenty i świąteczny stół, a na nim m.in. barszcz z uszkami, kapusta z grzybami, karp, śledź, kluski z makiem czy kompot z suszonych owoców. Boże Narodzenie to czas wolny od pracy, wypełniony refleksją i bez wątpienia wyjątkowy dla zdecydowanej większości Polaków.

 

Być może trudno nam to sobie wyobrazić, ale Boże Narodzenie poza granicami naszego kraju wygląda zupełnie inaczej. Nie wszędzie jest dniem wolnym od pracy, a w niektórych miejscach na świecie w ogóle nie obchodzi się Wigilii. Inne bywają też potrawy, które spożywa się w tym czasie. Jak smakuje Boże Narodzenie na świecie?

 

W Wielkiej Brytanii na świątecznym stole króluje indyk nadziewany kasztanami albo mieszanką orzechów i sos borówkowy lub żurawinowy. Do tego podaje się pieczone kartofle, brukselkę, kiełbaski zawijane z boczkiem i sos mięsny. Bożnonarodzeniowym przysmakiem jest także zupa z żółwia albo zamiennie zupa z ostryg, na deser zaś jada się pudding, najczęściej na bazie brandy. W Wielkiej Brytanii nie ma Wigilii, święta rozpoczynają się więc 25 grudnia. Ciekawostką jest fakt, że zasiadając do świątecznych posiłków biesiadnicy zakładają na głowę papierową koronę - zwyczaj ten nawiązuje do postaci Trzech Króli.

 

Dla odmiany w Niemczech w święta jada się pieczoną kiełbasę z kiszoną kapustą i pieczeń z gęsi. Na stole znajdziemy w tym czasie także karpia oraz bardzo popularne ciasto bożonarodzeniowe.

 

Francuskie święta to podobnie jak w Wielkiej Brytanii indyk z kasztanami, a poza tym owoce morza i ryby. Francuzi w święta jedzą także pasztet z gęsich wątróbek oraz słynną roladę w kształcie kawałka drewna. Do kolacji podaje się wino. Natomiast w Grecji na świątecznym stole nie może zabraknąć Christopsomo, czyli Chleba Chrystusa.

 

Jednak największym zaskoczeniem byłby dla nas z pewnością święta spędzone w Kraju Kwitnącej Wiśni albo w Finlandii. Dlaczego? W Japonii Boże Narodzenie obchodzone jest w oderwaniu od całej tradycji religijnej i z tego powodu bardziej przypomina nasze Walentynki. Boże Narodzenie nie jest dniem wolnym od pracy, ale okazją, by wybrać się z rodziną do restauracji. Najczęściej świętują je zakochane pary, a święto to w Kraju Kwitnącej Wiśni ma wymiar bardzo komercyjny. Tego dnia jada się Kurisumasu Keiki, czyli bardzo słodki tort, z dużą ilością kremu i czekolady. Drugim „tradycyjnym" daniem jest kurczak, często pochodzący ... z fast fooda. Lokale i ulice są w tym czasie pięknie przyozdobione, ale brakuje tego wyjątkowego ducha świąt i ... tradycyjnej kuchni.

 

 

Natomiast w Finlandii nie ma świąt bez ... wizyty w saunie. Dopiero po takiej kąpieli podaje się wigilijną kolacje, podczas której jada się pieczoną szynkę, zapiekankę z marchewki oraz sałatkę z czerwonych buraków.

 

Wiele świątecznych potraw na Ukrainie nie różni się od tych serwowanych w Polsce - np. barszcz czy ryba. Jednak w odróżnieniu od nas na Ukrainie przygotowuje się na święta także kutię, czyli potrawę z pszenicy, ziaren maku, miodu, bakalii, czasem z dodatkiem mleka lub śmietany.

 

Jak nietrudno zauważyć w wielu krajach, w odróżnieniu od Polski, je się podczas Wigilii mięso. Tak jest także na Węgrzech, gdzie na stole króluje gulasz szegedyński (składa się z dziczyzny, słoniny i kapusty, z dodatkiem wytrawnego wina i śmietany). Do tego zupa rybna, a na deser strucla z makiem. Podaje się tu także ciasto z makiem, które symbolizuje miłość.

 

U naszych bliskich sąsiadów, w Czechach na nie ma świąt bez suszonych owoców, zwłaszcza jabłek. W Czechach święta wyglądają podobnie jak u nas: kolacja wigilijna rozpoczyna się od opłatka, podczas kolacji je się zupę grzybową i karpia. W niektórych regionach Słowacji (np. w okolicach Bratysławy) zamiast zupy grzybowej podaje się kapuśniak. Natomiast Hiszpanie opłatek zastąpili chałwą, a podstawowym daniem uczynili pieczoną rybę oraz świąteczne ciasto.

 

Włoskie święta są bardzo słodkie - tutaj podstawą się ciasta, a do tego nugat, migdały i różne odmiany orzechów. Słodki akcent znajdziemy także na stole w Portugalii, a to za sprawa rabadanas - to podawane na gorąco grzanki, posypane cynamonem i cukrem. Ale na tym oczywiście nie kończą się świąteczne przysmaki. Niezbędnym elementem są także ryby, podawane bardzo rożny sposób.

 

A jak wyglądają święta w Skandynawii? W Szwecji i Norwegii jada się iutfisk (lutefisk), za sprawą konsystencji zwany „mydlana rybą". Jak się ją przygotowuje? To proces dość długi, rozpoczynający się suszeniem na wietrze dorsza, którego następnie moczy się w wodzie i poddaje ługowaniu węglanem potasu. Następnie mięso gotuje się na parze lub piecze w folii. Na Szwedzkim stole znajdziemy także wieprzowe galaretki, chleb, a na deser piernik.


Autor: Michał Kubasiński