Smaczny dzień - zjedz czekoladę :)

Zniewala zmysły i wywołuje uczucie przyjemności. Co? Oczywiście czekolada. Smak i zapach czekolady mają w sobie coś magicznego. To dzięki czekoladzie intensywniej odczuwamy rozkosz, szybciej się uczymy i mamy energię. Pamiętajmy o tym, nie tylko w Dniu Czekolady.

Czekolada ma 3000 tysiące lat i jest wynalazkiem Azteków. Indianie wierzyli, że bóg Quetzalcotl pił napar z czekolady, by nabrać siły przed stworzeniem świata.

Dlaczego tak dobra jest dla nas czekolada? Dzieje się tak ponieważ ziarno kakaowca, z którego jest produkowana, zawiera liczne substancje korzystnie oddziałujące na ludzkie organizmy, w tym i na skórę. Są to m.in. flawonoidy, w więc związki działające antyrodnikowo, spowalniające starzenie organizmu. Ziarno kakaowca jest też bogate w magnez, żelazo, cynk, wapń i kofeinę, dzięki którym pobudza krążenie krwi, zmniejsza obrzęki, odżywia organizm, dostarczając dużych dawek mikroelementów.

Są i inne zbawienne skutki „zażywania” czekolady. Ma ona bowiem i tę właściwość, że przyczynia się do wzmożonej produkcji endorfin, czyli hormonów szczęścia. Dzięki niej czujemy się więc radośniej, lepiej, znikają depresyjne nastroje.

Ziarno kakaowe jest świetne dla skóry, dlatego jest od dawna stosowane w kosmetyce, np. masło kakaowe zapobiega utracie wilgoci przez skórę i chroni przed powstawaniem zmarszczek.

Autor: Świat Zdrowia