Słodkie napoje podnoszą ciśnienie

Nadmiar zawierających cukier napojów może zwiększać ryzyko nadciśnienia tętniczego.

Jak wskazują wyniki amerykańsko-brytyjskich badań, wypijanie więcej niż 355 mililitrów dosładzanego cukrem soku owocowego czy napoju gazowanego zwiększa ryzyko nadciśnienia. Każda dodatkowa puszka słodkiego, gazowanego napoju wiąże się ze wzrostem zarówno ciśnienia skurczowego (1,6 mmHg) jak i rozkurczowego (0,8 mmHg).

W badaniach wzięło udział 2500 osób z USA i Wielkiej Brytanii w wieku od 40 do 59 lat, które przy czterech różnych okazjach proszono, aby napisały, co jadły w ciągu poprzednich 24 godzin. Naukowcy pobierali także próbkę moczu i mierzyli ciśnienie krwi.

Jak się okazało, osoby konsumujące więcej niż jeden słodzony cukrem napój spożywały w ciągu doby średnio o 397 kalorii więcej. Częściej były otyłe, a ich dieta - mniej zdrowa.

Nie wiadomo dokładnie, w jaki sposób słodzone cukrem napoje podnoszą ciśnienie, jednak badacze przypuszczają, że zbyt duża zawartość cukru we krwi zakłóca napięcie ścian naczyń krwionośnych i poziom sodu w organizmie. Napoje zawierające zamiast cukru słodzik nie wpływają na ryzyko nadciśnienia.

Autor: Świat Zdrowia, PAP