Pszczeli pyłek kwiatowy

Pyłek kwiatowy, oprócz miodu, jest podstawowym pokarmem pszczół. Bez niego rozwój rodziny pszczelej byłby praktycznie niemożliwy. Pyłek zawiera bowiem białko, tłuszcze, sole mineralne, witaminy, kwasy organiczne i hormony. A jak my możemy go wykorzystać?

Pyłek kwiatowy, oprócz miodu, jest podstawowym pokarmem pszczół. Bez niego rozwój rodziny pszczelej byłby praktycznie niemożliwy. Pyłek zawiera bowiem białko, tłuszcze, sole mineralne, witaminy, kwasy organiczne i hormony. A jak my możemy go wykorzystać?

Co zawiera pyłek?

W pyłku pszczelim znaleziono ponad 250 różnych związków chemicznych. Są to:

Węglowodany - to przede wszystkim fruktoza, glukoza, maltoza, oraz w mniejszej ilości: arabinoza, ryboza, izomaltoza i wiele innych.

Tłuszcze. W pyłku wyodrębniono 12 kwasów tłuszczowych, między innymi: kwas palmitynowy, linolowy, linoleowy, arachidonowy.

Białka W pyłku wykryto 32 aminokwasów. Są to: fenyloalanina, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, treonina, walina, alanina, prolina, seryna, histydyna, glicyna i inne. Zawartość aminokwasów w pyłku dochodzi do 12%.

Składniki mineralne. Pyłek jest bogaty w wiele składników mineralnych: makroelementów i mikroelementów. Wyodrębniono: potas, fosfor, wapń, magnez, sód, krzem, mangan, żelazo, miedź, cynk, jod, selen i inne.

Witaminy. W pyłku pszczelim zidentyfikowano następujące witaminy: A, B1, B2, B3, E, C, B6, PP, P, D, H, B12, kwas foliowy, inozytol, biotynę, kwas pantotenowy, kwercytynę.

Inne składniki. Enzymy: amylaza, inwertaza, fosfatazy, peroksydazy i inne, których stwierdzono 42. Kwasy organiczne: jabłkowy, mlekowy, cytrynowy, winowy, szczawiowy, bursztynowy, i wiele innych.


Właściwości pyłku

Pyłek, podobnie jak miód, traci swoje wartości w temperaturze powyżej 40°C. Należy go przechowywać w hermetycznie zamkniętych naczyniach, zabezpieczając przed wilgocią. Substancje zapachowe pszczelego pyłku kwiatowego są zaliczane do olejków eterycznych i są również bardzo wrażliwe na podwyższoną temperaturę.


Oprócz wartości odżywczych, ma przede wszystkim właściwości antybakteryjne oraz wpływa na procesy metaboliczne, jak i reakcje odpornościowe. Pyłek jest wspaniałym pokarmem odżywczym, regulatorem działania organów ustroju i katalizatorem dla gruczołów wydzielania wewnętrznego. Zapobiega powstawaniu wielu schorzeń, działa antybakteryjnie.


Pyłek na infekcje i serce

Dzięki wybiórczemu i korzystnemu działaniu pyłku na florę bakteryjną przewodu pokarmowego, jest on zalecany w dolegliwościach jelitowych zarówno przy uporczywych zaparciach jak i przewlekłych biegunkach. Wykorzystywany także w leczeniu przewlekłych zakażeń jak i nieswoistych zapaleń cewki moczowej. Wykazuje działanie regenerujące i odtruwające (wirusowe zapalenie i toksyczne uszkodzenia wątroby).

Skutecznie pomaga chorym w rekonwalescencji po przebytym zawale mięśnia sercowego oraz w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego. Pyłek kwiatowy wzmaga odporność organizmu na choroby dróg oddechowych i przeziębieniowe. Dzięki swemu składowi, jest skuteczny w osłabieniu i dolegliwościach starczych, zapobiega wypadaniu włosów i polepsza ich wzrost. Zażywanie pyłku prowadzi do obniżenia poziomu lipidów we krwi, co ma wpływ na hamowanie miażdżycy. Pyłek może być stosowany w profilaktyce chorób naczyń krwionośnych.


Bibliografia:
E. Kałużny „Pszczela apteczka”

Autor: Oprac. DK