Orzechy - zdrowotny przebój jesieni. Dlaczego warto jeść orzechy?

Wspomagają walkę z chorobami serca i nowotworami, ułatwiają odchudzanie. Właśnie teraz, we wrześniu, są najsmaczniejsze. Lista ich prozdrowotnych właściwości jest wyjątkowo długa.

Po orzechy - bo właśnie o nich mowa - chętnie sięgają kucharze. Ich niepowtarzalny smak i chrupka konsystencja dają wiele możliwości. Dietetycy cenią je za bogaty skład, podobnie jak lekarze.


>>> Orzechowa dieta na cukrzycę


Orzechy dla urody

Wszystkie odmiany orzechów, a zwłaszcza włoskie i migdały - są wyjątkowo skutecznym kosmetykiem, działającym na skórę „od środka". Spowalniają procesy starzenia się skóry, bo są bogate w antyoksydanty. Dostarczają zarazem bioskładniki poprawiające sprężystość skóry. Aby osiągnąć pożądany efekt, należy 2-3 razy w tygodniu schrupać kilka (nie więcej!) świeżych orzeszków. I konieczna uwaga - smażone lub solone orzeszki tracą swoje kosmetyczne i zdrowotne właściwości.

>>> Olej z orzechów makadamia – błyskawiczny ratunek dla skóry i włosów


Orzechy na odchudzanie


Są niezastąpione przy stosowaniu diety odchudzającej. Zaskoczeni? To prawda, do niedawna uważano, że orzechy są tuczące. Jednak kilka lat temu udowodniono na grupie 3 tys. otyłych osób, że codzienne zjadanie około 30 g orzechów ułatwia odchudzanie. Osoby badane ze zdziwieniem spostrzegły, że po włączeniu do diety kilku nerkowców, migdałów czy orzechów laskowych, są dłużej syte i mają mniejszy apetyt. Ale uwaga! Po przekroczeniu określonej ilości zjadanych orzechów obserwuje się działanie odwrotne - przybiera się szybciej na wadze.


>>> Najlepsze orzechy włoskie


Orzechy dla serca


Także kardiochirurdzy od kilku lat coraz łaskawszym okiem przyglądają się orzechom. Okazuje się, że obniżają one ryzyko wystąpienia chorób wieńcowych. Póki co wiadomo, że duża ilość wit. E zapobiega utlenianiu cholesterolu. Z kolei kwas foliowy obniża poziom homocysteiny, która odpowiada za stany zapalne naczyń krwionośnych. A magnez obniża ciśnienie. Warto też pamiętać, że orzechy są bogatym źródłem dobrze przyswajalnej witaminy E, kwasu foliowego i cynku.

Orzechy zawierają także zdrowe tłuszcze, niezbędne do prawidłowego działania układu krążenia.


>>> Na chorobę orzechy


Orzechy dla kobiet w ciąży


Do swojej diety powinny włączyć orzechy także kobiety w ciąży, a to ze względu na wspomniane tłuszcze jedno- i wielonienasycone. Są one niezbędne do budowy układu nerwowego dziecka. Udowodniono, że potomstwo matek, które w czasie ciąży jadły pokarmy bogate w te tłuszcze (np. ryby i orzechy), było bardziej inteligentne od rówieśników, których matki stosowały uboższą dietę.


Orzechami w raka


Również onkolodzy interesują się składem substancji odżywczych zawartych w orzechach. Badania EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition) pokazały, że osoby zjadające je nawet w niewielkiej ilości, rzadziej chorują na raka jelita grubego.


>>> Orzechy włoskie na raka piersi

Orzechy dodają energii

Na pewno nie odkryto jeszcze wszystkich właściwości orzechów. Cały czas prowadzone są badania, ich dotychczasowe wyniki pozwalają stwierdzić, że ratują nas one nie tylko przed nowotworami. Jeśli wybieramy się w długą podróż samochodem, warto zabrać ze sobą małą porcję orzechów. Schrupanie kilku migdałów odpędzi sen i doda energii. Za te same właściwości cenią je studenci, który również zauważyli, że schrupanie kilku orzeszków w czasie nocnej nauki pomaga utrzymać umysł na wysokich obrotach. A to dlatego, że zawierają one białko, węglowodany i tłuszcze, których potrzebuje nasz mózg.


Orzechy wykorzystaj w kuchni

Orzechy laskowe, włoskie, brazylijskie czy nerkowce warto wykorzystać we własnej kuchni. Są niezastąpione w deserach i jako dodatek do sałat i mięs. Jest jednak jeden problem. Dietetycy radzą jeść orzechy świeże, najlepiej bezpośrednio po wyjęciu ze skorupki. Wtedy zachowują najwięcej wartości odżywczych. Natomiast kucharze zalecają, aby orzechy przed dodaniem do potrawy podprażyć na suchej patelni lub w piekarniku. Dopiero wtedy nabierają wspaniałego smaku i są kruche. Myślę, że można osiągnąć kompromis: krótko podsmażone sporo zyskają na smaku i niewiele stracą z walorów zdrowotnych. Natomiast nie ma sensu jeść orzechów solonych czy smażonych w tłuszczu (czytaj etykiety!) oferowanych przez sklepy i supermarkety. Bo zamiast jednego z najzdrowszych pokarmów jemy wówczas tuczący, bezwartościowy przysmak.



Jak wydobyć smak z orzechów? Zdradzamy kilka trików kucharzy

Podpieczone stają się przyjemnie kruche. Moczone przez kilkanaście minut w zimnej wodzie stają się miękkie, wręcz kremowe. Łatwiej się je wtedy trawi. Jeśli zalejemy je półsłodkim winem, nabiorą kremowej konsystencji oraz uzyskają wykwintny smak. Orzechy zmielone na drobną mączkę z powodzeniem mogą zastąpić mąkę pszenną w biszkoptach dla osób na diecie bezglutenowej. Kruche ciasto z owocami zyskuje na smaku, jeśli posypiemy je mielonymi orzechami. W czasie pieczenia owoce puszczają sok, który łączy się z mączką orzechową. W ten sposób uzyskuje się smakowity sos.


Chrupiące orzeszki

Składniki:
Szklanka łuskanych orzechów laskowych, 2 łyżki miodu, szczypta soli i cynamonu

Wykonanie:
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, rozsypać na nim orzechy, skropić je miodem i posypać przyprawami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C na 15 min. Ostudzić. Takie słodkie i chrupiące orzechy można podawać samodzielnie lub posypać nimi gęsty jogurt.


Kurczak w orzechach
Składniki: 2 piersi z kurczaka, 6 łyżek orzechów laskowych, 2 łyżki roztopionego masła, łyżeczka miodu, 2 spore szczypty pieprzu i sól do smaku

Wykonanie:
Filety z kurczaka podzielić na kotlety o grubości około 1 cm. Masło wymieszać z miodem. Posmarować mieszanką mięso, oprószyć solą i pieprzem, ułożyć w naczyniu do zapiekania. Wierzch posypać drobno siekanymi orzechami. Piec 20-30 min w 180º C. Podawać z zieloną sałatą.


Sałatka z orzechami i pomarańczami
Składniki: 2 pomarańcze, 4 łyżki orzechów włoskich lub migdałów, ½ szklanki soku z pomarańczy, 1 cykoria, 1 czerwona cebula, sól, pieprz do smaku


Wykonanie:
Orzechy podzielić na grube kawałki i zalać sokiem. Odstawić na 30 min. Pomarańcze obrać ze skórki i pokroić na cienkie półplasterki, usunąć pestki. Cebulę pokroić w cienkie piórka i sparzyć wrzątkiem (by złagodzić ostrość warzywa), cykorię grubo pokroić, połączyć wszystkie składniki, doprawić do smaku i odstawić na 30 min do lodówki.



Fot. Pixabay

Autor: Barbara Hołub