Pokrzywa i jej właściwości lecznicze. Na co pomaga pokrzywa?

Pokrzywa zwyczajna rośnie praktycznie wszędzie. Często obchodzimy pokrzywy szerokim łukiem – bo parzą. Pokrzywa zawiera wiele witamin i makroelementów, niezwykle cennych dla naszego zdrowia. Pokrzywa przywraca zdrowie. Pędy pokrzywy najlepiej zbierać w maju. Młoda pokrzywa ma najwięcej wartości odżywczych. Od czerwca do września zbieramy surowiec w postaci liści, a także kwiaty i owoce, które zawierają sporo fitosteroli.

Pokrzywa zwyczajna rośnie praktycznie wszędzie. Często obchodzimy pokrzywy szerokim łukiem – bo parzą. Pokrzywa zawiera wiele witamin i makroelementów, niezwykle cennych dla naszego zdrowia. Pokrzywa przywraca zdrowie. Pędy pokrzywy najlepiej zbierać w maju. Młoda pokrzywa ma najwięcej wartości odżywczych. Od czerwca do września zbieramy surowiec w postaci liści, a także kwiaty i owoce, które zawierają sporo fitosteroli.


Parzące liście pokrzywy zwyczajnej zawierają w sobie mnóstwo wartościowych składników. Znajdziemy w nich fosfor, jod, krzem, magnez, potas, siarkę i żelazo. Do tego witaminy (C, K, B2), kwasy organiczne (m.in. mrówkowy, glikolowy, glicerolowy), flawonoidy (m.in. rutynę i kwercetynę), garbniki, chlorofil, a także histaminę i serotoninę. W kłączach i korzeniach obecne są lipidy, sterole (beta-sitosterol, stigmasterol), lecytyna i lignany.


Pokrzywa przywraca zdrowie

Świeże listki rośliny usprawniają przemianę materii. Poza tym, korzystnie wpływają na pracę wątroby, pomagają obniżyć poziom glukozy we krwi, a także pobudzają czynność wydzielniczą trzustki. Z powodu wysokiej zawartości żelaza, warto jeść pokrzywę przy anemii i osłabieniu organizmu.

Pokrzywa ułatwia usunięcie toksyn z organizmu, a ponadto wzmacnia włosy, paznokcie i skórę. Liście pokrzywy można ususzyć, a następnie pokruszyć i po każdym posiłku zażywać łyżeczkę proszku. Ale pokrzywę można również spożywać w sałatkach lub przygotowywać z niej zupy.



Napar z pokrzywy korzystnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego, ułatwia trawienie Fot. Pixabay


Pokrzywa pomaga pozbyć się toksyn

Jedną z zalet pokrzywy jest jej działanie moczopędne. Pokrzywa zwiększa też wydalanie szkodliwych produktów przemiany materii, chlorków i mocznika. Pomaga w usuwaniu z organizmu kwasu moczowego, co jest dobrą informacją dla osób chorujących na artretyzm (dna moczanowa). Wspomaga pracę nerek, normalizuje ciśnienie, a także działa przeciwobrzękowo.
Najwięcej badań naukowych prowadzi się nad wykorzystaniem preparatów z korzenia i kłącza pokrzywy w łagodzeniu dolegliwości spowodowanych przerostem gruczołu krokowego. Ekstrakty zmniejszają obrzęk i stan zapalny gruczołu krokowego, poprawiają kontrolę nad oddawaniem moczu.

Pokrzywa na trawienie

Młode, zblanszowane listki, dodawane do sałatek lub przygotowywane jak szpinak, nie tylko tracą swoje właściwości parzące, ale również pomagają w przemianie materii. Napar z pokrzywy korzystnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego, ułatwia trawienie, działa żółciopędnie. Wykorzystuje się go także do łagodzenia objawów towarzyszących chorobie wrzodowej. Pamiętajmy, że napój ten wzmaga apetyt.


Pokrzywa obniża poziom cukru i działa krwiotwórczo

Pokrzywa pobudza pracę trzustki i nieznacznie obniża poziom cukru we krwi. Działa silniej z innymi ziołami przeciwcukrzycowymi, dlatego często wchodzi w skład mieszanek przeznaczonych dla diabetyków. Polecana jest też osobom osłabionym i chorującym na anemię.

Udowodniono, że wyciągi z pokrzywy zwiększają poziom hemoglobiny i czerwonych krwinek w organizmie. Działa też przeciwkrwotocznie - zawdzięcza to obecności flawonoidów, garbników oraz witaminy K. Warto stosować ją przy obfitych krwawieniach miesięcznych, krwawieniach z nosa, żylakach odbytu.




Pokrzywa działa przeciwreumatycznie

Medycyna naturalna wykorzystuje też pokrzywę jako środek przeciwreumatyczny. W tym celu stosowano okłady ze zmiażdżonych liści, a nawet biczowanie pędami rośliny. Drugą metodę znano już w starożytności. Rzymianie takiemu zabiegowi przypisywali niezwykłą skuteczność. Dziś osobom cierpiącym na bóle reumatyczne poleca się napary i ekstrakty z pokrzywy.


Pokrzywa na kłopoty ze skórą i włosami

Liście pokrzywy od wieków używane były także jako znakomity środek na choroby skóry. Stany zapalne, trądzik i czyraki leczyło się (i nadal leczy) stosując napary i okłady z tej rośliny. Łojotok i łupież to kolejne schorzenia, którym przeciwdziała roślina, dlatego bardzo często stosowana jest w ziołowych szamponach. Płukanka z pokrzywy to znany domowy środek wzmacniający cebulki włosów.

Ekstrakt z pokrzyw możemy znaleźć w szamponach oraz odżywkach. Przeznaczone są do pielęgnacji włosów przetłuszczających się oraz normalnych, nadają włosom blask, sprawiają, że są miękkie i puszyste.


Maseczka z pokrzywy do cery tłustej

Pokrzywa znana jest ze swoich właściwości dezynfekujących, odkażających, a także normalizujących i dlatego tak cenna jest w pielęgnacji cery tłustej. Do wykonania maseczki potrzebne są dwie łyżki płatków owsianych błyskawicznych, 1/3 szklanki ciepłego mleka oraz sok z około dziesięciu młodych pokrzyw. Aby otrzymać sok z pokrzyw, należy włożyć je do sokowirówki lub miksera. Jeśli jednak nie mamy świeżych pokrzyw, możemy użyć naparu z suszonych, wówczas wystarczy zalać wrzątkiem dwie łyżki pokrzyw. Następnie należy wszystkie składniki bardzo energiczne wymieszać i nałożyć na twarz na około kwadrans. Maseczkę zmywa się ciepłą wodą.


Sok z pokrzywy

Wiosenne kuracje pokrzywowe, a szczególnie picie soku z rośliny, stają się bardzo popularne. Jak przygotować oczyszczający napój z pokrzywy? Świeże listki drobno pokrojonych młodych pokrzyw wrzucamy do sokowirówki lub rozdrabniamy za pomocą blendera. Miksturę można rozrzedzać wodą w proporcji 1:5. Według zaleceń jednego z uczniów sławnego zielarza księdza Kneippa, kurację rozpoczynamy od dziennej dawki 3 łyżek stołowych soku. Po każdych 3 dniach zwiększamy dawkę o jedną łyżkę, aż dojdziemy do dziennej dawki 10 łyżek stołowych.




Zupa z pokrzyw

Do przygotowania zupy potrzebne jest 50 g pokrzyw, które należy najpierw dokładnie opłukać, a później udusić na maśle wraz z drobno pokrojoną cebulą i czosnkiem. Warzywa z pokrzywą miksuje się, dodaje wywaru z włoszczyzny i zagotowuje. Zupę doprawia się opakowaniem naturalnego jogurtu lub śmietany. Zupę można podawać z ugotowanym na twardo jajkiem oraz z ziemniakami.

Syrop z pokrzywy na przeziębienia

Aby przygotować syrop trzeba przygotować kilogram pokrzyw, które następnie należy zemleć w mikserze i rozdrobnić litrem wody. Całość zagotowuje się i osładza, do smaku, miodem.
Syrop należy przelać do słoiczków i pasteryzować przez około kwadrans. Syrop warto zażywać w profilaktyce przeziębień i infekcji gardła. Zaleca się stosowanie syropu po łyżeczce trzy razy dziennie, przez dwa tygodnie, dwa razy na kwartał.



Od czerwca do września zbieramy surowiec w postaci liści, a także kwiaty i owoce Fot. Pixabay


Kiedy zbierać pokrzywę?

Pędy najlepiej zbierać w kwietniu i maju, jeszcze przed kwitnieniem. Młoda pokrzywa ma bowiem najwięcej wartości odżywczych. Poza tym od czerwca do września zbieramy surowiec w postaci liści, a także kwiaty i owoce, które zawierają sporo fitosteroli. Roślinę szybko suszymy, cienkimi warstwami w temperaturze do 40 stopni C. (długie suszenie zubaża surowiec). Susz należy przechowywać w suchym, zaciemnionym i chłodnym miejscu. Pamiętać należy, aby zbierać pokrzywy z dala od ruchliwych dróg.

Autor: IH