Orzechy włoskie na raka piersi

Włączenie orzechów włoskich do diety może znacznie obniżyć ryzyko raka sutka - wynika z badań, które na razie przeprowadzono tylko na myszach. 

Wcześniejsze badania na myszach wykazały, że spożywanie orzechów włoskich, które zawierają cenne dla zdrowia składniki, jak np. kwasy tłuszczowe omega-3, przeciwutleniacze i sterole roślinne (należące do steroidów), spowalnia wzrost raka sutka. Teraz naukowcy z Uniwersytetu Marshalla w Huntington (Zachodnia Wirginia) pod kierunkiem dr Elaine Hardman sprawdzali, czy w podobny sposób można w ogóle zmniejszać ryzyko zachowania na ten nowotwór. Doświadczenia prowadzono na myszach, które przez całe życie były na diecie wzbogaconej w umiarkowane ilości orzechów włoskich (odpowiednik 55-60 gram dziennie w diecie człowieka). Co więcej, orzechy znalazły się w pożywieniu myszy już w okresie płodowym i po przyjściu na świat, gdyż były dodawane do karmy ich ciężarnych oraz karmiących matek. Uzyskane wyniki porównywano z grupą gryzoni hodowanych na typowej diecie.

 

Okazało się, że zwierzęta, które przez całe życie otrzymywały w pokarmie orzechy co najmniej o połowę rzadziej chorowały na raka sutka niż myszy karmione w tradycyjny sposób. W dodatku, jeśli guzy już się pojawiły, to ich rozmiary i liczebność były znacznie mniejsze. "Ta redukcja jest szczególnie istotna jeśli weźmie się pod uwagę, że badane myszy miały większe predyspozycje do raka sutka, zaprogramowane genetycznie. Oznacza to, że byliśmy w stanie zredukować ryzyko raka nawet w przypadku występowania mutacji do niego predysponującej" - tłumaczy dr Hardman.

 

Wykorzystując metody analizy genetycznej, badacze z zespołu dr Hardman zaobserwowali, że dieta zawierająca orzechy włoskie zmienia aktywność licznych genów, które odgrywają istotną rolę w rozwoju raka sutka u myszy i ludzi. Są to geny wpływające na podziały i różnicowanie się komórek gruczołu sutkowego.

 

"Wyniki tych badań wskazują, że zwiększone spożycie orzechów włoskich może być elementem zdrowej diety i redukować ryzyko raka u przyszłych pokoleń" - komentuje dr Hardman. Po porównaniu swoich wyników z rezultatami innych modyfikacji dietetycznych naukowcy doszli do wniosku, że przeciwnowotworowe działanie orzechów włoskich nie jest związane jedynie z obecnością w nich kwasów omega-3. Istotne znaczenie ma również zawartość witaminy E. Zdaniem dr Hardman, badania te potwierdzają, jak ważny wpływ na nasze zdrowie ma dieta. "Jedzenie to ważne lekarstwo w naszej diecie. 

 

Autor: PAP