Oczyszczamy organizm - sześć kuracji

W dzisiejszym świecie - pełnym toksyn, chemii, stresu i pośpiechu - organizm nie zawsze radzi sobie z detoksykacją. Ale możemy pomóc mu zregenerować się.

Oczyszczenie organizmu poprawi nasze samopoczucie, wygląd skóry, włosów, paznokci, korzystnie wpłynie na nasze zdrowie. Przy okazji pomoże zrzucić kilka zbędnych kilogramów.


Jak to działa?

Gdy ograniczamy przez jakiś czas jedzenie, organizm sięga po zapasy - w pierwszej kolejności po szkodliwe substancje obciążające (tłuszcz, toksyny, białka, złogi). W ten sposób się oczyszcza i regeneruje. Najlepiej zacząć kurację oczyszczającą późną wiosną lub latem, gdy mamy do dyspozycji mnóstwo świeżych owoców i warzyw.

Trzeba jednak pamiętać, by dobrać odpowiednią dla siebie kurację oczyszczającą tak, by nie nadwerężyć zmęczonego zimą organizmu. Przedstawiamy sześć pomysłów na kuracje oczyszczające. Jeśli jednak chorujesz na cukrzycę, choroby układu pokarmowego lub moczowego, a także inne przewlekłe choroby - przed planowaną kuracją oczyszczającą koniecznie skontaktuj się z lekarzem.


1. Monodieta

Nie powinno się jej stosować dłużej niż 1-3 dni. Możesz jeść przez ten czas wybrany produkt - np. tylko warzywa albo tylko kaszę. Najczęściej stosowane monodiety to: jabłkowa, grejpfrutowa, jogurtowa (jogurt naturalny), mleczna (serki twarogowe, kefir), zbożowa (kleiki z ryżu, orkiszu, kaszy gryczanej, jaglanej itd.).

• Kuracja jabłkowa powinna trwać 1-2 dni, nigdy nie dłużej. Możesz jeść dowolną ilość jabłek, pić świeżo wyciskany sok jabłkowy, zieloną herbatę lub zioła. Jabłka możesz jeść pieczone, gotowane, surowe. Pektyny zawarte w owocach oczyszczają przewód pokarmowy ze zbędnych produktów przemiany materii.

• Kuracja ryżowa trwa 1 dzień - ugotuj trzy rodzaje ryżu, wymieszaj je, podziel na 5-6 porcji i zjadaj co kilka godzin. Pij dużo wody, zieloną herbatę i zioła.


2. Kuracja sokami (sokoterapia)

Twórca i propagator sokoterapii dr Norman W. Walker twierdzi, że picie surowych soków z warzyw i owoców to najbardziej pewna i skuteczna metoda odżywiania organizmu, a także oczyszczania ich z toksycznych złogów, czyli gromadzonych w organizmie niestrawionych produktów przemiany materii. Niestety, kumuluje się ich coraz więcej wraz z substancjami chemicznymi zawartymi w pożywieniu. Toksyny gromadzone w organizmie przyczyniają się do wielu cywilizacyjnych chorób. By oczyścić organizm i uruchomić proces samoregulacji, potrzebujemy aktywnych enzymów, a najwięcej ich znajdziemy w roślinach.

Soki są płynną postacią owoców i warzyw. Dobrze przygotowane zachowują wszystkie zawarte w nich składniki - witaminy, sole mineralne, enzymy. By zawierały jeszcze cenny błonnik, powinny być z naturalnym miąższem. Mówimy oczywiście o sokach świeżo wyciskanych, bo o tych z kartonów podczas kuracji oczyszczających należy zapomnieć. Kuracja oczyszczająca sokami powinna trwać nie dłużej niż 30 dni. Warto wypijać codziennie 1/2 litra soku z warzyw lub owoców. Najlepiej przygotowywać je, wyciskając owoce bądź warzywa za pomocą wolnoobrotowej wyciskarki i pić jedną szklankę małymi łyczkami 15-30 minut przed posiłkami. Jeżeli mamy ochotę stosować terapię dłużej niż miesiąc, powinniśmy skonsultować się z lekarzem. Taką 30-dniową kurację możemy przeprowadzać 2-3 razy w roku.

Jabłka, dostępne w Polsce przez cały rok, są znakomitym owocem oczyszczającym organizm i dostarczającym mu niezbędnych, cennych składników. Działają przeciwwirusowo, dobrze wpływają na przemianę materii, regulują poziom cholesterolu, cukru i ciśnienie tętnicze krwi.

• Sok jabłkowy najlepiej pić mętny, z zawartością miąższu, bo ma większą moc wymiatania z organizmu wolnych rodników.

• Sok pomarańczowy chroni przed stanami zapalnymi, działa przeciwnowotworowo, obniża zły cholesterol i zwiększa jego dobrą odmianę.

• Sok z czarnej porzeczki wzmacnia odporność i poprawia ostrość widzenia.

• Sok z czerwonego buraka działa bardzo korzystnie na wiele schorzeń, m.in. anemię, alergie, stany zapalne, przeziębienia, bóle reumatyczne, problemy z ciśnieniem tętniczym, wrzody i żylaki.

• Sok z łodyg selera naciowego jest źródłem sodu i potasu.

• Sok z natki pietruszki dostarcza witaminę C.

Uwaga. W początkowej fazie picie soków może powodować niesmak w ustach, bóle lub zawroty głowy, ale jest to reakcja właściwa, oznaczająca, że organizm się oczyszcza.


3. Kuracja cytrynowa

Sok cytrynowy jest bogaty w wit. C i mikroelementy, oczyszcza organizm ze złogów, śluzu i nierozpuszczalnych soli zatrzymujących wodę. Sok z jednej cytryny warto pić profilaktycznie, by uchronić się przed infekcyjnymi chorobami sezonowymi. By wzmocnić organizm można zastosować 10-dniową kurację cytrynową. Pierwszego dnia pijemy sok z jednej cytryny, każdego następnego, aż do dnia piątego, dodajemy po jednej cytrynie, a siódmego dnia odejmujemy po jednej cytrynie.

W sumie przez 10 dni trzeba wypić sok z 30 cytryn, pół godziny przed lub godzinę po posiłku. Terapia cytrynowa dostarcza organizmowi fosforu i wapnia, które normalizują przemianę materii, regenerują tkankę kostną (dlatego polecany jest też m.in. dla osób starszych) i wpływa korzystnie na młody wygląd. Osoby, które mają wrażliwe szkliwo zębów, powinny pić świeżo wyciśnięty sok przez słomkę. Natomiast osoby chorujące na nieżyt żołądka lub mające wrażliwe jelita, powinny skonsultować kurację cytrynową z lekarzem.


4. Kuracja warzywno-owocowa

Ta trzydniowa dieta jest bardzo łatwa do zrealizowania - można jeść w dowolnych ilościach, ale tylko owoce i warzywa z odrobiną przypraw. Jedz to, co lubisz - warzywa surowe, gotowane na parze lub w małej ilości wody - doprawiaj je oliwą, ziołami, odrobiną czosnku i sokiem z cytryny. Możesz jeść też zupy jarzynowe, kiszoną kapustę lub ogórki. Pij świeże soki i herbaty ziołowe.


5. Kuracja ziołowa

Odpowiednio dobrane preparaty na bazie ziół znakomicie oczyszczają organizm z toksyn - poprawiają metabolizm, usuwają zaparcia, regenerują wątrobę, wpływają na poprawę samopoczucia. Korzystnie działają m.in.: liść brzozy, kora brzozy, aloes, mniszek lekarski, łopian, skrzyp polny, fiołek trójbarwny, jeżówka oraz ziele i korzeń pokrzywy. Najlepiej spożywać świeży sok z ziół, ale można też wspomagać się ziołowymi herbatami.

• Biała brzoza działa moczopędnie i napotnie, odkwasza organizm.

• Czarny bez pobudza pracę nerek.

• Jeżyna jest świetna na pleśniawki, kaszel i przeziębienia.

• Pokrzywa oczyszcza krew, wspomaga przemianę materii.

• Fiołek trójbarwny, działa napotnie, ma także właściwości moczopędne.


6. Kuracja zrównoważona

Najzdrowsza dla naszego organizmu będzie jednak 14-dniowa dieta urozmaicona, podczas której będziemy wprowadzać - stopniowo - zdrowe produkty. Usunie ona z organizmu toksyny, skóra nabierze blasku, a my poczujemy się lżejsi i zdrowsi. Kuracja ta zakłada rezygnację z ciężkich dań, używek takich jak papierosy, alkohol, dań typu fast-food, przygotowanych z półproduktów i odgrzewanych w mikrofalówkach. Kawę i herbatę najlepiej zastąpić wodą, świeżo przygotowanymi sokami oraz herbatami ziołowymi.

Przez 2-3 dni jedz tylko owoce i warzywa (warzywa możesz jeść surowe lub gotowane), pij świeżo wyciśnięte soki. Czwartego i piątego dnia wprowadź dodatkowo kefir naturalny, jogurt lub maślankę - wypij ich przynajmniej 1/2 l. Szóstego dnia do warzyw, owoców, soków i jogurtów możesz dołączyć kasze, dziki ryż, płatki i otręby. Od ósmego dnia dodaj odrobinę białego sera, a od dziesiątego rybę pieczoną lub gotowaną na parze. Po dwóch dniach włącz zamiast ryby pierś kurczaka lub indyka, także przygotowaną w sposób dietetyczny. Przez cały czas trwania diety (12-14 dni) nie jedz pieczywa, masła, jaj, makaronów i ziemniaków. Pij dużo wody, soków i ziołowych herbat.

Powodzenia!

Autor: Renata Mazurowska

Komentarze