Niebezpieczna dieta wegańska

Ścisła wegańska dieta wiąże się z podwyższonym ryzykiem chorób układu krążenia i wymaga podawania między innymi witaminy B12 oraz kwasów omega-3.

Weganie, czyli osoby, które starają się nie jeść mięsa ani jakichkolwiek produktów pochodzenia zwierzęcego - są bardziej narażeni na powstawanie zakrzepów oraz miażdżycę, co zwiększa ryzyko zawału serca oraz udaru mózgu. Takie są wyniki przeprowadzonej przez doktora Duo Li z uniwersytetu Zheijang w Hangzhou analizy dziesiątek artykułów, opublikowanych w ciągu ostatnich 30 lat.

W wegańskiej diecie brakuje żelaza, cynku, witaminy B12 i kwasów tłuszczowych omega-3. Niedobór tłuszczów podnosi poziom homocysteiny, a obniża - poziom "dobrego cholesterolu" (HDL) - co w obu przypadkach zwiększa ryzyko chorób serca.

Zdaniem doktora Li weganie i wegetarianie powinni spożywać więcej witaminy B12 oraz kwasów omega-3. Dobrym źródłem tych ostatnich są orzechy zwłaszcza orzechy włoskie.

Autor: Świat Zdrowia, PAP