Marchewka - naturalny samoopalacz

Pomaga walczyć z rakiem, spowalnia procesy starzenia skóry, odmładza i regeneruje skórę, poprawia wzrok, wzmacnia system odpornościowy organizmu. Działanie marchwi jest nieocenione, dlatego warto włączyć ją do codziennej diety.

Pomaga walczyć z rakiem, spowalnia procesy starzenia skóry, odmładza i regeneruje skórę, poprawia wzrok, wzmacnia system odpornościowy organizmu. Działanie marchwi jest nieocenione, dlatego warto włączyć ją do codziennej diety.

Marchewka to jedno z najbardziej popularnych warzyw na świecie. Dzisiejszy, pomarańczowy kolor marchewki, zawdzięczamy Holendrom, którzy wyhodowali warzywo o barwie ich narodowej flagi na cześć księcia Wilhelma I Orańskiego, jako wyraz poparcia dla jego walk o niepodległość kraju.


Marchewka wykazuje silne działanie przeciwzapalne. Redukuje ból głowy, brzucha i obniża poziom złego cholesterolu. Zarówno spożywana na surowo, jak i gotowana na parze jest doskonałym antidotum na ból. Wzmacnia system odpornościowy organizmu i zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym.


Marchewka jest jednym z najlepszych źródeł błonnika. Zawiera witaminy z grupy B i magnez, co sprawia, że pozytywnie wpływa na proces trawienia. Reguluje pracę przewodu pokarmowego i posiada właściwości rozkurczowe. Likwiduje schorzenia żołądkowe i jelitowe.


Korzeń marchwi wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne, przeciwpasożytnicze i przeciwcukrzycowe. W naturalny sposób walczy z bakteriami, wirusami i infekcjami. Staraj się jeść marchewkę codziennie, a wkrótce zauważysz, że rzadziej chorujesz.


Zalet beta-karotenu nie sposób przecenić. Beta-karoten jest prowitaminą witaminy A. Dostarczony w diecie, w zależności od potrzeb organizmu, jest w wątrobie przekształcany w witaminę A. Czerpiemy go głównie z... marchewki.

Beta-katoren to prowitamina, którą organizm zamienia na witaminę A. Jeśli chcemy, aby nasz organizm przyswoił go więcej, marchew warto ugotować. Ma ona wtedy nie tylko więcej beta-karotenu, ale także o ok. 35 proc. więcej przeciwutleniaczy, które walcząc z wolnymi rodnikami wykazują właściwości antynowotworowe.

Beta-karoten posiada zdolność neutralizacji wolnych rodników w organizmie, które powstają jako uboczne, toksyczne produkty przemiany materii i sprzyjają procesom nowotworowym w organizmie. Naukowcy udowodnili już, że uchodzi on za skuteczny środek powstrzymujący wzrost komórek rakowych w mózgu, wątrobie i na skórze.

Beta-karoten na choroby


Specjaliści zauważyli, że Japończycy i Norwedzy, którzy do przygotowania swych posiłków używają wielu składników, zawierających beta-karoten, dużo rzadziej chorują na raka płuc, jelita grubego, prostaty, szyjki macicy lub piersi.
Ale to nie wszystko. Cudowna substancja zapobiega też chorobom sercowo-naczyniowym.




Beta-karoten na urodę


Ważną zaletą beta-karotenu jest ochrona włókien kolagenowych, które z czasem ulegają w organizmie zniszczeniu, co z kolei sprawia, że skóra szybciej traci jędrność i pojawiają sięzmarszczki. Krótko mówiąc, beta-karoten odmładza i regeneruje skórę.
Dba także o oczy - poprawia widzenie, szczególnie o zmroku, chroni przed zapaleniem spojówek i wysychaniem błony śluzowej oka. Powinny o tym pamiętać osoby noszące szkła kontaktowe oraz korzystające z komputera.


Beta - karoten, szczególnie przed urlopem, jest naszym wielkim sprzymierzeńcem i najlepszym przyjacielem. Niekontrolowana dawka słońca, szczególnie zimą, gdy promienie odbijają się od śniegu, może wywołać fatalne efekty uboczne. Zdarzają się poparzenia słoneczne czy alergie. Przed tymi powikłaniami uchroni nas beta - karoten. Na dodatek zablokuje powstawanie plam i przebarwień skóry, pojawiających się często podczas opalania.
Jedzmy beta-karoten na 2-3 tygodnie przed opalaniem, wtedy barwnik zgromadzi się w skórze i w następstwie zacznie odbijać niekorzystne promienie oraz zadziała jak naturalny filtr słoneczny.


Beta-karoten nadaje skórze ładny odcień opalenizny bez nadmiernej ekspozycji na słońce. Dochodzi do tego poprzez gromadzenie się substancji w tkance podskórnej, co nadaje skórze kolor opalenizny.
Jeśli jednak pojawi się zażółcenie skóry, lepiej zmniejszyć dawkę. Oznacza to bowiem, że skóra już się nasyciła i jest wystarczająco chroniona.


Spożywanie marchewki pomaga zwalczać trądzik i likwiduje stany zapalne. Nie ma tańszego i zarazem skutecznego sposobu na poprawę kondycji skóry. Warto dodać, że beta-karoten jest także naturalnym filtrem słonecznym - chroni naszą skórę przed promieniowaniem UV.


Beta-karoten w kapsułce


W aptekach i na sklepowych półkach znajdziemy beta karoten zamknięty w niewielkich kapsułkach. Jeśli nie dostarczamy organizmowi w codziennej diecie, warto pomyśleć o tym suplemencie. Dorosłej osobie wystarczy jedna tabletka dziennie, jednak zanim po nią sięgniemy, zawsze warto skonsultować się z lekarzem.


Autor: Redakcja