Jogurty - chemia czy zdrowie?

Dobry jogurt najlepiej zrobić samemu. Większość jogurtów w sklepach to sama chemia - mleko w proszku i wsad owocowy, który z owocami ma niewiele wspólnego.

Reklamy jogurtów kuszą nas na każdym kroku - że zdrowe, wyśmienite, naturalne. A jaka jest prawda?

 

W większości z nich, dla polepszenia smaku, stosuje się aromaty i barwniki naturalne. Dlatego też, w jogurtach np. o smaku owoców leśnych znaleźć można sok z czarnej marchwi i bzu. Same owoce, w postaci tzw. wsadu owocowego to przede wszystkim cukier i zaledwie kilka procent owoców.

 

Inną cechą, która odróżnia tradycyjny jogurt od jogurtu sztucznie polepszonego to jego konsystencja. Zwykły jogurt powinien być raczej rzadki. Jednak by wyjść naprzeciw gustom większości konsumentów, którzy wolą gęste, kremowe produkty, producenci zagęszczają jogurty. Zwykle używają do tego żelatyny, mleka w proszku, skrobi kukurydzianej czy karagenu.

 

Pamiętaj - dobry jogurt, to taki, który w swoim składzie ma tylko prawdziwe mleko i bakterie. Niestety, takich jogurtów na naszych półkach jest bardzo mało. 

 

Autor: Świat Zdrowia