Jagody pomagają zmniejszyć ryzyko choroby parkinsona

Osoby, które regularnie jedzą produkty bogate we flawonoidy, zwłaszcza jagody, mają obniżone ryzyko rozwoju choroby Parkinsona - odkryli naukowcy ze Stanów Zjednoczonych.

O wynikach swoich badań zamierzają poinformować podczas kwietniowego Spotkania Amerykańskiej Akademii Neurologii w Honolulu, a doniesienie na ten temat publikuje internetowy serwis naukowy EurekAlert.

Flawonoidy to grupa związków występujących w roślinach i owocach. Ich działanie prozdrowotne wynika głównie z właściwości antyoksydacyjnych czyli przeciwutleniających oraz przeciwzapalnych.

Bogatym i łatwo dostępnym źródłem flawonoidów są m.in. jagody, jabłka, truskawki (a zwłaszcza ich skórki i pestki), czerwone wino, a także dobrej jakości czekolada i owoce cytrusowe, np. pomarańcze i grejpfruty.

Dr Xiang Gao wraz z kolegami z Harvard School of Public Health w Bostonie badał grupę ponad 49 tysięcy mężczyzn i ponad 80 tysięcy kobiet. Uczestników projektu poproszono o wypełnienie ankiet dotyczących m.in. jedzenia produktów bogatych we flawonoidy i monitorowano stan ich zdrowia przez 20 do 22 lat.

Naukowcy analizowali związek pomiędzy spożyciem flawonoidów, a ryzykiem zachorowania na parkinsona. Badano również wpływ 5 głównych produktów bogatych we flawonoidy - herbaty, jagód, jabłek, czerwonego wina i pomarańczy oraz soku pomarańczowego na ryzyko zachorowania.

Podczas trwania badania 805 osób zachorowało na parkinsona. Okazało się, że 20 procent mężczyzn, którzy zjadali najwięcej flawonoidów ze wszystkich uczestników, miało aż o 40 procent niższe ryzyko zachorowania na parkinsona, niż 20 procent mężczyzn, którzy spożywali najmniej flawonoidów.

Wśród kobiet zmniejszenie ryzyka zachorowania związane było głównie z jedzeniem bogatych w antocyjaniny jagód.

Badacze podejrzewają, że korzystne działanie jagód może wynikać z tego, że - podobnie jak jabłka - zjadamy je w całości - ze skórką, w której stężenie flawonoidów jest najwyższe.

Jak podsumowują autorzy doniesienia, to pierwsze badanie wpływu flawonoidów na ryzyko rozwoju choroby Parkinsona u ludzi. Wstępne wyniki wskazują, że grupa flawonoidów o nazwie antocyjaniny (obecne głównie w czerwonych i fioletowych owocach, np. jagodach) ma działanie ochronne na komórki nerwowe zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn.

Jeżeli wyniki badań się potwierdzą będzie to naturalny, smaczny i zdrowy sposób obniżenia ryzyka zachorowania na parkinsona.

"Mimo że jest jeszcze zbyt wcześnie, by mówić, że jedzenie jagód zmniejsza ryzyko choroby Parkinsona, prozdrowotne właściwości tych owoców udowodniono już w kilku wcześniejszych badaniach. () Wiemy na pewno, że jagody zmniejszają ryzyko nadciśnienia. Dobrze byłoby gdybyśmy regularnie zjadali 2 do 3 filiżanki tych owoców tygodniowo" - przekonuje dr Xiang Gao.

Autor: Świat Zdrowia, PAP