Herbaciana odnowa

Podobno w ciągu sekundy na całym globie spożywa się około 15 000 jej filiżanek. Herbata, zwłaszcza zielona, zarówno w postaci napoju, jak i serwowana w kosmetykach pomaga wygnać z organizmu to, co kradnie nam młodość, i to zanim rozpoczną się przypadki oksydacji, rozkładu, odwodnienia i podrażnień.

Istnieją dwie opowieści o odkryciu herbaty. Zgodnie z hinduską legendą odkrył ją buddyjski mnich Bhodidharma, który postanowił przez 7 lat medytować bez zmrużenia oka. Jednak przedostatniego dnia znużony zasnął. Kiedy się obudził, był na siebie tak bardzo zły, że w gniewie odciął sobie powieki i cisnął je na ziemię. W miejscu, gdzie padły odcięte powieki, wyrósł dziwny, nieduży krzak. Mnich skosztował liści krzewu i stwierdził, że po ich spożyciu znużenie zupełnie go opuściło. W trakcie swoich wielu podróży opowiadał o cudownym krzewie i tak rozpoczęła się kultowa uprawa wiecznie zielonego krzewu, czyli herbaty.

Druga historia to stara chińska legenda, która głosi, że zieloną herbatę odkryto… przez przypadek. Pewnego dnia, kiedy cesarz Chen-nung odpoczywał w swoim ogrodzie z filiżanką gorącej wody, wiatr strącił do niej kilka listków z dziko rosnącego krzaka. Zaciekawiony cesarz upił łyk napoju. Był tak zachwycony jego magicznym i delikatnym smakiem, że kazał posadzić mnóstwo krzewów tej rośliny i zażyczył sobie parzyć codziennie ów niezwykły napój.


Co pijemy?

Do produkcji herbaty używane są trzy odmiany, które pochodzą z rodziny Camelia:
• Camellia sinensis to odmiana z Chin, osiąga wysokość 3 do 4,5 metra, rośnie nawet do 100 lat;
• Camellia assamica to właściwie drzewo, bo wyrasta na wysokość 15 - 18 metrów. Wywodzi się z Assamu;
• Camellia assamica subspecies lasiocalyx pochodzi z Kambodży, osiąga około 4,5 metra wysokości i używa się jej do kolejnych krzyżówek nowych odmian.


Co drzemie w liściu herbaty?

Świeżo zebrane licie zawierają 75 – 80 proc. wody, ale po wszystkich etapach produkcji to tylko kilka procent. Zawierają wiele związków chemicznych: węglowodany, makro- i mikroelementy. Liście krzewu herbacianego są bogate w związki biologicznie czynne, przede wszystkim polifenole, kofeinę i witaminę C oraz aminokwasy. Znajdują się też w niej witaminy A, B, P i K. Skład chemiczny liści zależy od odmiany krzewu, z którego są zbierane oraz od przemian chemicznych zachodzących w liściach po zbiorze. Związki polifenolowe, szczególnie tanina oraz kofeina, istotnie wpływają na smak herbaty.


Barwne odmiany

Trzy podstawowe rodzaje herbat według klasyfikacji spożywczej to herbata zielona, czerwona i czarna. Podział herbat jest oparty na zaawansowaniu procesu fermentacji, który rozpoczyna się w liściach herbacianych bezpośrednio po zerwaniu. Herbata zielona powstaje z liści nie poddanych fermentacji, bo zaraz po zerwaniu przeprowadza się suszenie. Zwiotczałe liście najpierw poddawane są działaniu pary, następnie zwija się je i rozkłada do suszenia. Istnieje kilka odmian herbaty zielonej, które różnią się porą zbioru, wiekiem zbieranych liści oraz warunkami uprawy krzewów. Najbardziej popularne gatunki zielonej herbaty to genmaicha, gunpowder, longjing i sencha.


Coś dla ciała

Zielona herbata w nomenklaturze INCI podanej na opakowaniu kosmetyku to Camellia Sinensis (Green Tea) Leaf Extract. W opisie dostawców znajdujemy substancje aktywne: garbniki (tanina), kofeinę (teina), katechiny, cukry, związki białkowe, olejek eteryczny, żywice, kwasy organiczne, enzymy, pektyny, glikozydy, witaminy: karoten, B1, B2, PP, C, P, K. Wyciąg z zielonej herbaty to ważny surowiec kosmetyczny o wszechstronnym zastosowaniu. Najlepszy jest standaryzowany na konkretny związek o ukierunkowanym działaniu. Ma być remedium na starzenie się skóry.

Każdego dnia skóra jest narażona na stres, toksyczne zanieczyszczenia, promieniowanie UV, a więc na atak wolnych rodników. Pod ich wpływem i ze względu na upływ czasu produkcja kolagenu i elastyny zmniejsza się, poziom naturalnych lipidów spada. Kiedy skóra próbuje pospiesznie bronić się przed szkodliwą inwazją, kieruje wszystkie siły obronne przeciw niesprzyjającym czynnikom w celu zachowania zdrowia i młodości. Wraz z rozpoczęciem odbudowy zniszczonych, naturalnych struktur i uruchomieniem procesów odnowy rozpoczyna się nieuchronna spirala starzenia.

Starzenie dotyczy każdego organu naszego ciała, jest nieuniknionym procesem biologicznym. Wnikliwie analizujemy przyczyny i mechanizmy tego procesu, chcemy żyć dłużej, bardziej komfortowo, chcemy być zdrowi i piękni.
Pijąc herbatę, bądź też stosując kosmetyki ją zawierające, przedłużamy sobie młodość. Zielona wersja herbaty jest bogatsza, zawiera więcej związków podatnych na utlenianie i polimeryzację, zwłaszcza witaminy C, chlorofilu, kwasów organicznych, prostych polifenoli, a więc doskonale nadaje się do pielęgnacji w kosmetykach. W chwili obecnej w kosmetyce obok naparu wykorzystuje się jako surowiec także ekstrakty proszkowe, glikolowe, glicerynowe i alkoholowe. Jest to surowiec popularny, ponieważ hamuje aktywność kolagenozy - enzymu, który odpowiada za rozpad kolagenu w skórze. Ta właściwość razem z mocnym działaniem przeciwutleniającym służy solidnie w produktach opóźniających starzenie. Łatwość zapobiegania stanom zapalnym znajduje zastosowanie w pielęgnacji skóry wrażliwej i podrażnionej.

Wyciąg z zielonej herbaty zapobiega także uszkodzeniom skóry, do których dochodzi pod wpływem działania promieniowania UV. Zarówno polifenole (katechiny), taniny i kofeina z zielonej herbaty, wspomagają ochronę skóry przeciw promieniowaniu UVB i UVA. Z tego powodu znajduje często zastosowanie w kosmetykach do opalania. Wyciąg z zielonej herbaty przyspiesza metabolizm w komórkach skóry, pobudzając spalanie tłuszczu i usuwanie toksyn. Sprawdza się więc w pielęgnacji skóry z cellulitem. Wyciąg z zielonej herbaty dodaje się również do produktów do pielęgnacji włosów. Stymuluje cebulki włosów do wzrostu i wydłuża fazę anangenową. Za efekt ten odpowiedzialne są katechiny. Polecany jest przy wypadaniu włosów oraz łysieniu androgenowym zarówno u kobiet, jak i mężczyzn.

W kosmetyce zielona herbata stosowana jest także w preparatach przeznaczonych dla cery suchej, tłustej i trądzikowej. Wspomaga leczenie trądziku, łącznie z trądzikiem różowatym, hamuje aktywność enzymu 5-alfa reduktazy, który wzmaga pracę gruczołów łojowych, co powoduje silniejsze przetłuszczanie skóry i tworzenie wyprysków. Polecany przy problemach z łuszczycą i łupieżem. Wykazuje działanie regenerujące, tonizujące, ściągające. Wpływa też na przepuszczalność naczyń krwionośnych, co pozwala na uzyskanie działania przeciwobrzękowego, zwłaszcza w okolicach oczu, zmniejsza ryzyko podrażnień. Poprawia wygląd cery z problemami naczynkowymi.

Dodatkowym działaniem kosmetycznym związków polifenolowych jest powierzchniowe działanie ściągające pozwalające na uzyskanie okresowego, lepszego napięcia skóry. Efekt ten jest wynikiem działania wielkocząsteczkowych polifenoli na białka powierzchniowe skóry. Działa przeciwzmarszczkowo, hamuje aktywność kolagenaz i metaloproteinaz, enzymów, które powodują rozkład kolagenu i elastyny, białek strukturalnych, odpowiedzialnych za jędrność skóry. Dodatkowo hamuje utlenianie białek oraz proces glikacji, który także jest jedną z przyczyn starzenia skóry. Tylko od pomysłowości specjalistów od receptur, doceniających walory pielęgnacyjne herbaty, zależy ciągłe poszerzanie zastosowania tego produktu.


Zabierz swoją skórę w lepsze miejsce

Efekty kosmetyczne zielonej herbaty to jednak przede wszystkim walka z wolnymi rodnikami za przyczyną związków polifenolowych oraz kofeiny. Zielona herbata to bogate źródło polifenoli należących do różnych klas związków: katechin, flawonoli i flawonów oraz ich glikozydów, a także fenolokwasów. Katechiny, galusany katechin i inne związki z zielonej herbaty wykazują aktywność przeciwrodnikową w stosunku do aktywnych form tlenu pierwotnych oraz wtórnych wolnych rodników.

Polifenole zielonej herbaty wpływają na aktywność wielu enzymów skórny, w tym także enzymów odpowiedzialnych za niszczenie ścianek naczyń krwionośnych. Następuje dezaktywacja, odpowiednich, metalozależnych enzymów poprzez chelatowanie jonów żelazowych i miedziowych przez polifenole. Wyciąg z liści zielonej herbaty jest często składnikiem toników, mleczek, kremów, maseczek, balsamów i innych kosmetyków do pielęgnacji skóry. Zielona herbata używana jest w szerokim zakresie od preparatów przeciwzmarszczkowych, ujędrniających, wspomagających odchudzanie do kosmetyków o charakterze ściągających. Nie należy zapominać, że jest też cenionym składnikiem produktów do higieny intymnej.

Herbata jest pozytywnym składnikiem naszej diety, choć należy też pamiętać, że może mieć niekorzystny wpływ na wchłanianie żelaza. Na pewno jednak herbata podana skórze w kosmetykach, szczególnie na noc, gdy procesy regeneracji przebiegają intensywnie i bez zakłóceń, jest świetnym elementem pielęgnacji.

Autor: Barbara Włudyka

Komentarze