Frytki też mogą być zdrowe. Jak zrobić domowe frytki z piekarnika?

Frytki to bardzo lubiany przysmak. Niestety, ich tradycyjne wydanie jest również bardzo niezdrowe. Domowe frytki z piekarnika to zdrowa i pełna witamin oraz minerałów przekąska.​

Frytki to bardzo lubiany przysmak. Niestety, ich tradycyjne wydanie jest również bardzo niezdrowe. Domowe frytki z piekarnika to zdrowa i pełna witamin oraz minerałów przekąska.​


Do zrealizowania przepisu na frytki z piekarnika będziesz potrzebować następujących składników:

  • 1 kg ziemniaków (lub ulubionych warzyw, np.: batatów, marchewki, selera lub pietruszki);
  • papier do pieczenia;
  • sól;
  • pieprz;
  • olej rzepakowy;
  • tymianek;
  • bazylię,
  • zioła prowansalskie.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki lub wybrane warzywa należy obrać i pokroić na paseczki odpowiadające grubością i długością tradycyjnym frytkom.

Jeżeli mamy młode ziemniaki, możemy je oskrobać albo pozostawić w skórce. Następnie osuszamy ziemniaki ściereczką albo ręcznikiem kuchennym i układamy je na papierze do pieczenia, którym jest wyłożona blacha.

Niektórzy preferując podgotowanie frytek przed wrzuceniem ich na blachę – wrzucamy je do garnka ze świeżą, nie soloną wodą, czekamy aż woda zawrze i podgotowujemy na malutkim ogniu kilka minut (nie więcej niż 5), aby nieco zmiękły (ale się nie rozgotowały).

Możemy polać frytki odrobiną oleju rzepakowego i doprawić solą oraz pieprzem. Przed włożeniem do piekarnika posypujemy całość wybranymi ziołami. Całość pieczemy w temperaturze 180°C - 200°C przez około 30 minut.

Smacznego!


Zobacz także: