Flora bakteryjna a choroby serca

Zdolność naszej flory jelitowej do metabolizowania fosfolipidu fosfatydylocholiny z pożywienia wpływa na podatność różnych osób na zachorowanie na chorobę sercowo-naczyniową.

Stanley Hazen z Cleveland Clinic Foundation wraz z zespołem wykazał, że poziom trzech metabolitów fosfatydylocholiny - choliny, betainy i trimetyloaminy (TMAO) w surowicy krwi wpływa na ryzyko rozwoju choroby sercowo-naczyniowej.

Naukowcy zaobserwowali, że wzbogacenie diety myszy podatnych na zachorowanie na miażdżycę, w cholinę zwiększa ryzyko rozwoju tej choroby, ale efekt ten jest zablokowany jeżeli flora bakteryjna jelit myszy jest zniszczona przez antybiotyki.

Stosowanie wysokotłuszczowej diety zwiększa ryzyko rozwoju choroby sercowo-naczyniowej, ale wpływ fosfolipidów na to ryzyko jest mniej zrozumiały. Zdaniem autorów badań metody profilaktyki wpływające na działanie bakterii jelitowych mogą pomóc w zapobieganiu miażdżycy i chorobom serca.

Autor: Świat Zdrowia, PAP