Domowa uprawa kiełków. Jak wybrać najzdrowsze kiełki?

Kiełki to dary natury, z dobrodziejstw których możemy korzystać w domu. Zwykle przypominamy sobie o nich w święta, gdy siejemy rzeżuchę jako trawkę dla wielkanocnego zajączka. Ich uprawa jest prosta i tania, a co najważniejsze, można je hodować przez cały rok.

Kiełki to zalążki nowych roślin, dlatego natura wyposaża je w ogromne ilości składników odżywczych. Są źródłem białek, kwasów tłuszczowych omega-3, witamin B, C, K, PP oraz minerałów: żelaza, fosforu, wapnia, magnezu i wielu innych. Zawierają duże ilości błonnika. Dlatego warto zadbać o to, by często gościły na naszych stołach.


Nasiona kiełków - gdzie kupować?

Nasiona kiełków powinniśmy kupować w sklepach ze zdrową żywnością, a nie ogrodniczych, bo tam najczęściej znajdziemy kiełki przeznaczone do wysiewów gruntowych. Poza tym mogą one zawierać szkodliwe pestycydy i konserwanty.


Jak hodować kiełki, żeby nie spleśniały?

Nasiona możemy umieścić na sitku, ligninie, w słoiku lub kiełkownicy (specjalnym urządzeniu do kiełkowania nasion, które kupimy w sklepie ze zdrową żywnością – najtańsze kosztują około 25 zł). Niezależnie od sposobu hodowli musimy dbać, by kiełki miały cały czas wilgotno, ale by nie stały w wodzie, bo szybko pleśnieją. Wzrost kiełków, w zależności od odmiany, trwa około kilku dni. Gdy osiągną wysokość 2,5 cm, nadają się do spożycia.