Dobrze zorganizowana lodówka

Lodówka to wspaniały wynalazek ułatwiający nam życie, jednak nieprawidłowo używana może sprawić, że jedzenie będzie złej jakości i niesmaczne.

Właściwa temperatura

Temperatura wewnątrz lodówki nie jest w każdym miejscu taka sama i oscyluje od 0 do 10˚C (w nowoczesnych urządzeniach nie ma znaczenia, czy zamrażarka jest na dole, czy na górze). Znając te różnice, można przechowywać żywność w idealnych warunkach.

• 2˚C na półce dolnej, nad warzywami

• 4-5˚C na półce środkowej
• 7-8˚C na półce górnej
• 9-10˚C w pojemnikach w dolnej części
• 10-15˚C na półkach na wewnętrznej stronie drzwi


Układanie pożywienia

To, jak i gdzie je przechowamy, wpłynie nie tyko na jego świeżość i jakość, ale i na nasze zdrowie.

Półka górna - na niej umieszczamy dżemy, powidła i inne przetwory owocowe oraz nabiał (mleko, kefiry, jogurty, sery). Na niższych półkach, gdzie temperatura jest niższa, szybciej by się zepsuły za sprawą rozwijających się w nich bakterii gnilnych.

Półka środkowa - tutaj wstawiamy produkty o krótkiej trwałości, takie jak: masło, śmietana, twarogi, pokrojona wędlina, sałatki, surówki, ciastka oraz szczelnie przykryte domowe potrawy (np. zupy).

Półka dolna - tuż nad szufladami (w najzimniejszym miejscu w lodówce) trzymamy świeże mięso i ryby.

Dolne pojemniki - szufladki przeznaczone są na przechowywanie warzyw i owoców. Można też do nich wkładać twarde sery (długo dojrzewające) w pojemnikach oraz skorupiaki.

Półki boczne - na półkach wewnętrznej strony drzwi powinny znaleźć się oleje, masło, soki i inne napoje, musztarda, chrzan, sosy w butelkach.


Opakowania

Zanim włożysz żywność do lodówki, zapakuj ją do specjalnych pojemników lub torebek, albo owiń papierem pergaminowym. Folia izoluje, ale szybko rozwija się w niej pleśń. Papier słabiej chroni przed wysychaniem, ale pozwala za to potrawie „oddychać". Resztki jedzenia wkładaj do czystych, szczelnych pojemników, a garnki i naczynia z gotowymi potrawami koniecznie przykrywaj. Nie używaj naczyń z tworzyw sztucznych do przechowywania mięsa i nabiału - zawierają substancje rozpuszczające się w tłuszczach. Lepsze są naczynia szklane lub pojemniki próżniowe, które dłużej zachowują świeżość produktu.


Nigdy tego nie należy:

• przechowywać wędlin w szczelnych, foliowych woreczkach - zepsują się, albo w najlepszym wypadku będą obślizgłe; żółty ser w szczelnej folii - po kilku dniach spleśnieje,

• wkładać zbyt dużo pożywienia - brak przestrzeni między produktami zaburza cyrkulację powietrza i uniemożliwia osiągnięcie optymalnej temperatury w lodówce,
• trzymać otwartych produktów mlecznych - wchłaniają mikroorganizmy i zapachy z lodówki,
• wkładać do chłodziarki produktów w otwartych puszkach - metal zmienia ich smak i zapach,
• myć warzyw i owoców przed włożeniem do lodówki - woda przyspiesza powstawanie pleśni,
• pakować sałaty, szczypiorku, natki, koperku i rzodkiewki w szczelne torebki foliowe - bez dostępu powietrza obecne w tych warzywach azotany przekształcają się w niebezpieczne azotyny; lepiej przechowywać je owinięte w papier,
• myć jaj przed włożeniem ich do lodówki - skorupka jest pokryta naturalną warstwą ochronną, która nie przepuszcza drobnoustrojów,
• zamrażać dwukrotnie - grozi to ciężkim zatruciem!
• przechowywać surowych ryb i mięsa owiniętych jedynie w foliowe torebki - może wypłynąć z nich sok i zanieczyścić sąsiadujące produkty,
• na tej samej półce umieszczać mięsa i jaj,
• magazynować lekarstw i kosmetyków w otwartych pojemnikach i buteleczkach,
• jeść produktów po upływie ich terminu przydatności do spożycia!


Przechowywanie mrożonek

W zamrażalniku, odwrotnie niż w lodówce, produkty układamy ciasno i ustawiamy temperaturę na -18˚C lub niższą. Artykuły spożywcze można przechowywać w zamrażalniku od 3 do 12 miesięcy. Mięso przeznaczone do zamrażania musi być koniecznie suche, więc nie należy go myć. Kupując gotowe mrożonki, zwróć uwagę na ich strukturę - nie powinny być zbite w bryłę, bo świadczy to, że były nieprawidłowo przechowywane lub, co gorsza, ponownie zamrożone. Jak najszybciej przetransportuj je do domu (najlepiej w specjalnej torbie) i włóż do zamrażarki.


Poza lodówką

Niektóre warzywa i owoce nie powinny być przechowywane w lodówce, bo tracą wartości odżywcze. Należą do nich: pomidory, papryka, ogórki, cukinia, rośliny strączkowe i owoce egzotyczne. W temperaturze pokojowej zachowają lepszy smak i nie pojawią się na nich plamy. Włożenie do chłodziarki ziemniaków, spowoduje rozkład skrobi do cukrów prostych i w rezultacie warzywa te staną się słodkie.

Autor: Daria Mędelska-Guz
dom