Dobroczynna oliwa z oliwek

Osoby po 65. roku życia, regularnie stosujące oliwę z oliwek do przyrządzania potraw są o ponad 40 proc. mniej narażone na udar mózgu niż ci, którzy nie używają jej wcale.

Naukowcy z Uniwersytetu w Bordeaux doszli do takich wniosków na podstawie analizy danych zebranych wśród 7,625 osób w wieku 65 lat i starszych, mieszkańców trzech francuskich miast - Bordeaux, Dijon i Montpellier. Żaden z uczestników nie przebył wcześniej udaru mózgu. Zebrano informacje na temat ilości konsumowanej przez nich oliwy z oliwek, a u części (tj. ponad 1200 osób) zmierzono we krwi poziom kwasu oleinowego, który jest pośrednim wskaźnikiem spożycia oliwy. Większość badanych stosowała oliwę z pierwszego tłoczenia, która jest we Francji najbardziej popularna. Stan zdrowia uczestników badania śledzono przez ponad 5 lat. W tym okresie udar mózgu wystąpił u 148 osób.

Po uwzględnieniu różnych czynników ryzyka tego zaburzenia czynności mózgu, jak m.in. wiek, aktywność fizyczna, wskaźnik masy ciała (BMI), inne składniki diety, naukowcy wyliczyli, że wraz ze wzrostem spożycia oliwy z oliwek częstość występowania udaru malała. W porównaniu z osobami nie stosującymi jej w kuchni, ci, którzy używali jej regularnie, byli o 41 proc. mniej narażeni na udar.

Również wyższy poziom kwasu oleinowego w surowicy krwi był związany ze spadkiem ryzyka udaru. Ci, którzy mieli go najwięcej byli o 73 proc. mniej narażeni na to zdarzenie. "Wyniki naszych badań, wskazują, że w celu prewencji udaru mózgu, osobom po 65. roku życia powinno się zalecać spożywanie oliwy z oliwek" - komentuje główna autorka pracy dr Cecilia Samieri.

Znalezienie prostego i stosunkowo taniego sposobu profilaktyki udarów jest o tyle istotne, że - jak szacują eksperci - są one na świecie drugą przyczyną zgonów osób po 60. roku życia. Połowa pacjentów po udarze trwale traci sprawność, a nawet samodzielność.

Jak skomentowała w rozmowie z BBC Sharlin Ahmed z brytyjskiej organizacji pozarządowej Stroke Association, od dawna wiadomo, że dieta bogata w oliwę z oliwek jest potencjalnie korzystna dla zdrowia. Pojawiają się doniesienia, że może ona chronić przed zaburzeniami lipidowymi, w tym przed wysokim poziomem cholesterolu, nadciśnieniem tętniczym oraz chorobami serca. Zdaniem Ahmed wyniki wskazujące na rolę oliwy wymagają jeszcze potwierdzenia w innych badaniach.

Autor: Świat Zdrowia, PAP