Dieta herbaciana. Pić herbatę i schudnąć?

Dieta herbaciana podbiła serca wielu Polek. Jej zasadą jest wypijanie dziennie od sześciu do ośmiu szklanek tego gorącego napoju. Które herbaty mogą wspomóc proces utraty wagi?

Dieta herbaciana podbiła serca wielu Polek. Jej zasadą jest wypijanie dziennie od sześciu do ośmiu szklanek tego gorącego napoju. Które herbaty mogą wspomóc proces utraty wagi?

Zielona, czerwona, biała, czarna – herbaty różnią się nie tylko kolorem i smakiem, ale też swoimi właściwościami. Wiele herbat wykazuje właściwości odchudzające. Warto wiedzieć, które z nich mogą wspomóc proces utraty wagi.


Herbata zielona na szybszy metabolizm


Herbata zielona przyspiesza metabolizm. W 12-tygodniowym eksperymencie osoby, które codziennie trenowały przez 25 minut oraz piły 4−5 filiżanek zielonej herbaty, traciły średnio 2 kg więcej niż ci, którzy jej nie pili. Jak to możliwe? Zielona herbata przyspiesza zdolności wątroby do przemieniania tłuszczu w energię oraz sprawia, że same komórki tłuszczowe są bardziej podatne na kurczenie się. Regularne picie zielonej herbaty obniża także poziom trójglicerydów i cholesterolu, co zmniejsza ryzyko zawału serca, miażdżycy tętnic oraz zakrzepów.



Aby zielona herbata zachowała swe właściwości, należy ją zalewać wodą o temperaturze od 60°C do 80°C i parzyć nie dłużej niż 3 minuty - po tym czasie herbata nabiera gorzkiego smaku. Te same liście można wykorzystać nawet 3 razy. Za najwartościowszy uznaje się drugi napar, pierwszy jest często wylewany.


Herbata biała blokuje powstawanie komórek tłuszczowych

Biała herbata ma wyjątkową właściwość. Badania opublikowane w czasopiśmie Nutrition and Metabolism pokazały, że biała herbata może jednocześnie przyspieszać rozpad komórek tłuszczowych oraz blokować powstawanie nowych. Biała herbata wspiera także oczyszczanie organizmu z toksyn oraz wspomaga pracę jelit, co sprzyja regularnemu rytmowi wypróżnień. A obie te rzeczy są niezwykle istotne w procesie odchudzania.


Czytaj również: Która herbata jest najzdrowsza


Herbata czerwona spalacz tłuszczu

Uchodzi za najlepszą herbatę odchudzającą. Ma ostry aromat i smak. W Chinach od wieków uważana była za napój o bardzo korzystnym wpływie na zdrowie. Jej picie stanowiło przywilej cesarza. Pomaga przy spalaniu tkanki tłuszczowej i jednocześnie przyspiesza metabolizm. Czerwoną herbatę należy przyrządzać zalewając liście wrzątkiem, następnie parząc przez 3 do 5 minut. Podobnie jak w przypadku zielonej, tych samych liści można używać wielokrotnie, bowiem herbata za każdym razem oddaje do naparu inne wartościowe substancje.


Czytaj również: Herbatka rozgrzewająca z imbirem i konfiturą z czarnej porzeczki


Rooibos ogranicza objadanie się ze stresu

Łagodzisz stres, jedząc coś smacznego? Wielu osobom się to zdarza, ponieważ hormon stresu, kortyzol, wywołuje uczucie głodu. Niestety powoduje też odkładanie się zapasowego tłuszczu w komórkach całego ciała. Dlatego też jednym ze sposobów na schudnięcie, a przynajmniej na nietycie, jest… mniej się stresować.

A w tym może pomóc herbata rooibos. Liczne badania wykazały, że zmniejsza poziom kortyzolu. To zasługa aspalatinu, jednego ze związków flawonowych. Flawonoidy w roślinach spełniają funkcję barwników, przeciwutleniaczy i naturalnych insektycydów oraz fungicydów, chroniących przed atakiem ze strony owadów i grzybów. Okazuje się, że potrafią chronić także przed niewidzialnym wrogiem – stresem.


Czytaj również: Jak obniżyć poziom cholesterolu


Herbata Oolong, czyli „zabójca tłuszczów”

Takim mianem ochrzcili tę herbatę badacze z dalekiego wschodu. Chińscy naukowcy przebadali 102 osoby z nadwagą. Po 4 tygodniach picia herbaty Oolong około 2/3 z nich (zależnie od stopnia otyłości) straciło na wadze. Z kolei japońscy badacze udowodnili, że picie 1,5 litra oolonga dziennie zwiększa wśród mężczyzn wydatek energetyczny o 3–4 proc., a spalanie tłuszczu aż o 12 proc. Oolong zawiera dużo polifenoli, które spowalniają proces odkładania się tłuszczu.


Herbaty ziołowe na trawienie

Herbaty ziołowe często uważa się za najzdrowsze. W ich przypadku określeniem trafniejszym byłby napar, gdyż nie powstają na bazie herbaty. Najpopularniejsze napary ziołowe, kojarzone z odchudzaniem to: rumianek, mięta czy koper. Regulują pracę przewodu pokarmowego i mają działanie rozluźniające.

Napar z mięty jest często stosowany na… pobudzenie apetytu. Są jednak dowody na to, że długotrwałe obcowanie z zapachem mięty ma zupełnie odwrotne skutki. Naukowcy z Wheeling Hesuit University opublikowali w Journal of Neurological and Orthopaedic Medicine wyniki badań, z których wynika, że osoby, które wąchały miętę co 2 godziny, spożywały średnio 1800 kalorii mniej niż zazwyczaj i traciły średnio 2,5 kilo w miesiąc. Aby korzystać z dobroczynnego wpływu mięty, nie trzeba pić naparu 5 razy dziennie. Ponieważ chodzi głównie o zapach, można na przykład stosować olejki eteryczne.

Autor: Redakcja