Czym zastąpić zwykły cukier?

Statystyczny Polak, w tym dziecko, zjada średnio 40 kg białego cukru rocznie – to dwa razy więcej niż dopuszczalna norma ustalona przez Światową Organizację Zdrowia – alarmują lekarze.

Statystyczny Polak, w tym dziecko, zjada średnio 40 kg białego cukru rocznie – to dwa razy więcej niż dopuszczalna norma ustalona przez Światową Organizację Zdrowia – alarmują lekarze.

Zaledwie połowa Polaków myje zęby zarówno rano, jak i wieczorem, choć takie są zalecenia dentystów. A gdy dziecko nie jest nauczone zasad dbania o higienę jamy ustnej i jednocześnie codziennie spożywa dużo słodyczy i innych produktów bogatych w cukier, naraża się na atak próchnicy. To choroba zakaźna, w przebiegu której tkanki tworzące zęby ulegają niszczeniu.



Cukier biały w ogóle nie powinien być obecny w diecie dzieci do 2. roku życia. Z badań wynika jednak, że zasady tej przestrzega mniej niż 20 proc. rodziców.



Próchnica to nie tylko nieestetyczny wygląd uzębienia, ale także ból. Poza tym może być ona przyczyną groźnych chorób ogólnoustrojowych. Jak to możliwe? Bezpośrednio odpowiedzialne za próchnicę są bakterie bytujące w płytce nazębnej, a te mogą się przecież namnożyć i opanować cały organizm. A co wspólnego ma z tym wszystkim cukier? Po pierwsze, jest pożywką dla bakterii, po drugie – dzięki niemu bakterie mogą produkować kwasy, które demineralizują związki tworzące zęby.


Oczywiście można zdecydować się na chemiczne słodziki, ale nie są one zalecane do stosowania u dzieci. Mogą powodować alergie, drażnić żołądek czy nadmiernie pobudzać.


Warto natomiast sięgnąć po naturalne substancje słodzące, które naszym pociechom nie zaszkodzą, jak stewia czy ksylitol.



Fot. Pixabay



Ksylitol – to tak naprawdę alkohol cukrowy uzyskiwany z brzozy. Barwą i smakiem do złudzenia przypomina cukier, ale na nasze zdrowie działa odwrotnie niż „biała śmierć”. Ksylitol zapobiega bowiem próchnicy. Hamuje wzrost bakterii, zwiększa przepływ śliny w jamie ustnej, oczyszcza i chroni zęby. Z tego względu bywa dodawany do past do zębów. Niektóre z badań wskazują, że ksylitol potrafi likwidować drobne ubytki! Jego wadą jest wysoka cena, za półkilogramową paczkę zapłacimy około 50 zł.

Erytritol – występuje w owocach i warzywach, jest polecany zwłaszcza diabetykom.

Stewia – pochodzi z Paragwaju, gdzie stosowana jest do leczenia otyłości i nadciśnienia tętniczego. Również ona wykazuje pozytywny wpływ na zęby – działa bakteriobójczo i grzybobójczo. Jedna łyżeczka sproszkowanych liści tej rośliny odpowiada szklance cukru.

Sorbitol – zalecany diabetykom.

Maltoza – produkuje się ją z wykiełkowanego ziarna jęczmienia. Nie powinni spożywać jej diabetycy.

Syrop klonowy – doceniany zwłaszcza w Kanadzie i USA.


Spożywanie żywności zawierającej ksylitol zamiast cukru pomaga w zachowaniu mineralizacji zębów, ponieważ nie jest on metabolizowany przez bakterie powodujące próchnicę. Ważne jest to, aby wykształcić u dzieci zdrowe nawyki, np. zastępować słodycze czy przekąski zawierające cukier tymi zawierającymi ksylitol. Jest on mniej kaloryczny niż sacharoza, ma podobnie słodki smak, a dodatkowo jest stosowany w profilaktyce infekcji paciorkowcowych nosogardła i ucha.

Fot. Pixabay

Autor: (red)