Len – złoto dla zdrowia

Len powinien znaleźć się obowiązkowo w menu każdego z nas. Dlaczego?


Oleiste nasiona lnu są idealną osłoną przewodu pokarmowego. Chronią jelita i żołądek, np. w czasie przyjmowania leków. Ale len działa nie tylko profilaktycznie. Stosowanie lnu pomaga przy chorobie wrzodowej żołądka, ponieważ zawarte w nasionach substancje śluzowe powlekają błony śluzowe przełyku, żołądka i częściowo dwunastnicy, chroniąc je przed agresywnym kwasem solnym i zmniejszając odczyny zapalne.


Te same substancje pobudzają perystaltykę jelit i ułatwiają ich opróżnienie, co jest ważną informacją dla osób cierpiących na zaparcia, w szczególności dla seniorów, których jelita nie pracują już tak aktywnie. Na tym jednak nie koniec. Płukanki z naparu bądź wywaru z tej rośliny wspomagają leczenie stanów zapalnych jamy ustnej, gardła i krtani. Siemię lniane jest też dobrym środkiem przeciwkaszlowym, skutecznym zwłaszcza w zapaleniu oskrzeli. Spożywane profilaktycznie wzmacnia i usprawnia funkcjonowanie układu immunologicznego, chroniąc organizm przed infekcjami.


Siemię lniane – „nasze nasiona chia”. Świetne dla diabetyków!


Len pomaga też w leczeniu chorób skórnych, oparzeń i odmrożeń, a dzięki obecności kwasów tłuszczowych omega-3 oraz omega-6 obniża poziom złego cholesterolu, zmniejszając tym samym ryzyko wystąpienia chorób związanych z układem krążenia.


Czytaj więcej:


Fot. Pixabay

Autor: Joanna Grzegorzewska