Czarny bez na przeziębienia

Sok z czarnego bzu jest od wieków wykorzystywany przez medycynę naturalną.

Sok z czarnego bzu jest od wieków wykorzystywany przez medycynę naturalną.

Czarny bez (Sambucus nigra) to krzew, który rośnie dosłownie wszędzie. Im dalej położony od szos i cywilizacji, tym lepiej dla nas. W okresie kwitnienia jest obsypany drobnymi, białymi kwiatkami, zebranymi w spore baldachy, a późnym latem pojawiają się ciemnofioletowe, błyszczące owoce. Od dawna czarny bez jest znany ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych.

Ma działanie napotne i moczopędne, dzięki czemu oczyszcza organizm z nagromadzonych toksyn. Dodatkowo wzmacnia naczynia krwionośne, pozytywnie wpływa na krążenie krwi.

Czarny bez jest źródłem antocyjanów - związków roślinnych będących naturalnymi antyoksydantami, czyli substancjami powstrzymującymi procesy starzenia się organizmu. Antocyjany znajdziemy także w malinach, jeżynach, czarnej porzeczce, owocach aronii, w czerwonej kapuście czy bakłażanach.


Właściwości lecznicze owoców czarnego bzu

Dzięki wysokiej zawartości antocyjanów czarny bez zapewnia skuteczną walkę z wolnymi rodnikami, łagodząc objawy przeziębienia czy grypy.

Owoce czarnego bzu to skarbnica witaminy C, prowitaminy A oraz wielu cennych składników mineralnych, takich jak wapń, potas, sód i żelazo. Owoce te wykazują działanie m.in.:

  • przeczyszczające,
  • regulujące trawienie,
  • chroniące przed promieniowaniem UV,
  • moczopędne,
  • antywirusowe,
  • łagodnie przeciwbólowe.


Po moc czarnego bzu warto sięgać także profilaktycznie, zanim zachorujemy. Nie zapominajmy o tej porze roku wzmacniać odporność.

Uwaga!

Owoce czarnego zawierają szkodliwe dla zdrowia substancje − sambunigrynę oraz prunazynę. Mogą one być trujące i wywoływać mdłości oraz wymioty, ale tylko wtedy gdy zjemy owoce na surowo. Gotowane lub suszone tracą trujące właściwości.

Fot. RitaE Pixabay

Autor: IH