Co jedzą pacjenci w polskich szpitalach?

To, co polski pacjent dostaje do jedzenia w szpitalu jest ubogie i wygląda nieapetycznie. Tymczasem wszystkie badania przeprowadzone w USA czy zachodniej Europie potwierdzają, że odpowiednie do potrzeb pacjenta i starannie skomponowane przez dietetyka jedzenie pomaga w leczeniu, skraca czas pobytu w szpitalu, a więc przynosi także wymierne oszczędności finansowe.

Problemem jakości szpitalnych posiłków zainteresowała się Najwyższa Izba Kontroli, która przedstawiła raport w tej sprawie. Wynika z niego, że posiłki przygotowywane są z surowców niskiej jakości, o niewłaściwych wartościach odżywczych. Średni dzienny koszt wyżywienia w polskich szpitalach w latach 2015-2017 wynosił od 9,55 zł do 17,99 zł.


„O skuteczności leczenia pacjentów w szpitalach decyduje nie tylko właściwie prowadzony przez personel medyczny proces leczniczy, ale także prawidłowe żywienie chorych oraz edukacja żywieniowa” – podkreśla NIK.


W raporcie podkreślono również, że badania próbek posiłków szpitalnych, które na zlecenie NIK przeprowadziły organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej i Inspekcji Handlowej, wykazały, że to złe żywienie nie tylko było mało wartościowe, ale niedobory składników odżywczych mogły źle podziałać na pacjentów i zaszkodzić ich zdrowiu, np. spowodować odwapnienie, zmiękczenie i zniekształcenie kośćca, niedokrwistość, niedotlenienie tkanek, nadmierną pobudliwość mięśniową, drżenie i bolesne skurcze mięśni, stany lękowe, bezsenność, nadciśnienie czy zaburzenia w funkcjonowaniu nerek.





Złe jedzenie


Chorym nie podawano wystarczającej ilości warzyw i owoców, za to ich jadłospis zawierał za dużo tłustych przetworów mięsnych, tłustych wędlin, czerwonego mięsa. Były to potrawy trudne do strawienia, zwłaszcza dla osób leżących, bogate w nasycone kwasy tłuszczowe, ryby z rejonów zanieczyszczonych albo konserwowe i – co najgorsze – substytuty: tłuszcz mleczny zamiast masła, suszony hydrolizat białkowy o smaku i aromacie sera zamiast sera.




Brak norm


Z raportu NIK wynika, że prawo nie określa norm dietetycznych, wymagań zdrowotnych, a także minimalnego kosztu posiłków i napojów dla pacjentów. „Warto dodać w tym miejscu, że wymagania w zakresie wyżywienia określone zostały np. dla osadzonych w zakładach karnych i aresztach śledczych” – wskazuje NIK.


Średni dzienny koszt wyżywienia w polskich szpitalach w latach 2015-2017 wynosił od 9,55 zł do 17,99 zł, natomiast średni koszt surowców to zaledwie od 3,70 do 8,46 zł. Dane te dotyczą szpitali, które prowadziły własne kuchnie.