Chrzan - właściwości zdrowotne. Przepis na domowy chrzan

Jest obowiązkowym dodatkiem do wielkanocnych potraw. Chrzan zapobiega przeziębieniu, jest naturalnym antybiotykiem, wzmacnia organizm i poprawia trawienie. Ze względu na swoje właściwości zdrowotne - w Holandii, Szwajcarii i Francji - chrzan jest oficjalnie zarejestrowany jako lek.


Chrzan - w ludowych wierzeniach chrzanowi przypisywano symbolikę siły i fizycznej sprawności; jego połączenie z innymi potrawami gwarantować ma ich skuteczność.


Chrzan posiada właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze, witaminy z grupy B, PP, kwas foliowy i witaminę C (więcej niż w cytrynie), a ponadto flawonoidy, potas, wapń, magnez i żelazo. Swoim charakterystycznym zapachem i smakiem wzbogaci świąteczne potrawy (ćwikła, żur, biała kiełbasa), ułatwiając ich trawienie. Na co dzień przyda się w leczeniu niektórych chorób przewodu pokarmowego, anemii, nieżytu nosa czy nadciśnienia tętniczego.


Chrzan charakteryzuje się najbardziej intensywnym aromatem spośród warzyw korzeniowych. Nie jemy go samodzielnie, ale jako dodatek do sosów, surówek i przetworów warzywnych, co zaostrza ich smak.


Właściwości zdrowotne chrzanu


Korzeń chrzanu zawiera substancje od działaniu bakteriostatycznym. W składzie chemicznym chrzanu obecna jest - benzyloizotiocyjanian – to łagodna forma naturalnego antybiotyku. Zwalcza bakterie, które mogą powodować katar, kaszel, grypę, zapalenie nerek, pęcherza i dróg moczowych.

Korzeń chrzanu pospolitego ma w sobie: glikozyd sinigrynę która ma właściwości przeciwbakteryjne, asparaginę – aminokwas, którego nasz organizm nie umie produkować, dlatego musi go pobierać z pożywienia, używany kiedyś w leczeniu artretyzmu, mirozynazę – enzym biorący udział w tworzeniu mechanizmów obronnych roślin przeciw patogenom, oraz, prowitaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C oraz sole mineralne fosforu, wapnia, potasu.

  • Chrzan chroni przed infekcjami. Starty korzeń chrzanu zawiera ostrą w smaku substancje, taką samą zresztą jaka znajduje się w wasabi (czyli również chrzanie, tyle że japońskim), która dodatkowo zabija bakterie i grzyby. W ten sposób chroni nas przed zatruciami pokarmowymi.
  • Chrzan chroni przed infekcjami także w inny sposób – dostarcza witamin (A, B, C) oraz minerałów (wapnia, potasu, fosforu).
  • Chrzan wspomaga trawienie poprzez zwiększenie wydzielania soków trawiennych i w ten sposób reguluje proces trawienia, także potraw ciężkostrawnych.
  • Chrzan chroni przed nowotworami ponieważ wykazuje właściwości antyoksydacyjne dzięki zawartości m.in. flawonoidów i glukozynolanów. Według badań, chrzan może być skuteczniejszym lekiem zmniejszającym ryzyko raka niż brokuły.



Chrzan przeciwwskazania


Chrzan nie jest polecany:

  • osobom z zespołem jelita nadwrażliwego,
  • dzieciom do 3. roku życia,
  • kobietom w ciąży.

Składniki chrzanu, szczególnie spożywane w nadmiernych ilościach, mogą mieć efekt toksyczny i drażniący.