Chleb zastępujący słońce

Dodawanie witaminy D do chleba mogłoby złagodzić niedobór witaminy D, związany z brakiem światła słonecznego.

Witamina D ma wiele korzystnych działań - oprócz regulowania gospodarki wapniowej m.in. zmniejsza ryzyko zachorowań na alergię, choroby serca oraz raka jelita grubego, piersi, jajników, prostaty, pęcherza, płuc i skóry.

Ponieważ jednak witamina powstaje głównie w skórze z poddanej działaniu promieni słonecznych prowitaminy D, często zdarzają się niedobory, zwłaszcza w krajach o mniejszym nasłonecznieniu, zimą i u osób, które słońca unikają.

Jednym z dotychczasowych rozwiązań problemu jest wzbogacanie w witaminę D mleka, jednak nie zapewnia ono jej odpowiedniej ilości. Dlatego zespół Connie Weaver z Purdue University proponuje alternatywne źródło - chleb, przygotowany z pomocą drożdży zawierających wyjątkowo dużo witaminy D (odmiana D2).

Badania na szczurach wykazały, że taka dieta ma równie dobry skutek, co wystawienie na działanie słońca.

Autor: Świat Zdrowia, PAP