Bądźmy piękne na wiosnę!

Zima nie sprzyja skórze twarzy, cera staje się blada i matowa. Jak odzyskać jej blask?

Co będzie, gdy pierwsze promienie słoneczne ukażą nasze „prawdziwe oblicze"? Zamiast cieszyć się z końca zimy, możemy poczuć się niekomfortowo. A miło byłoby przywitać wiosnę kwitnącą, rozświetloną twarzą.

Pielęgnację twarzy bezwzględnie trzeba rozpocząć od peelingu. Nie tylko złuszczy on martwy, zrogowaciały naskórek i wygładzi skórę, ale też poprawi jej ukrwienie. Poza tym odświeżona cera nieporównanie lepiej wchłania substancje odżywcze zawarte w kremach i maseczkach.

Złuszczony naskórek wymaga kuracji regenerującej. Jest to dobry moment do nałożenia maseczki odżywiającej, kremu silnie nawilżającego lub zastosowania serum - koncentratu substancji odżywczej.


Co dobrego dla skóry?

Zmęczonej skórze twarzy trzeba przede wszystkim dostarczyć witamin. Można je stosować od zewnątrz w postaci maseczek i kremów bogatych w witaminy lub zażywając preparaty witaminowe. Można także wzbogacić dietę o produkty bogate w dobre dla skóry substancje odżywcze. Czego więc szukać w kremach na wiosnę?


Witaminy


Witamina C - jest silnym antyoksydantem, pobudza wytwarzanie kolagenu, przeciwdziała stanom zapalnym skóry, wzmacnia naczynia krwionośne. Naturalnie występuje w dużych ilościach w owocach cytrusowych.


Witamina A (retinol) - zapewnia właściwą gospodarkę wodno-lipidową skóry, poprawia jej elastyczność i pobudza odbudowę komórek, przeciwdziała wiotczeniu. Naturalnie występuje w marchwi i suszonych morelach.


Witaminy z grupy B - przeciwdziałają stanom zapalnym i rogowaceniu naskórka, zapobiegają łojotokowi. Naturalnie występują w roślinach strączkowych, przetworach zbożowych, mlecznych i orzechach włoskich.


Witamina E - jest silnym antyoksydantem, przeciwdziała procesom starzenia się skóry, poprawia jej elastyczność, reguluje gospodarkę wodną. Naturalne występuje w pestkach dyni, nasionach słonecznika, orzechach laskowych, migdałach.


Minerały i inne substancje

Witaminy to nie wszystko. Wiosenny krem powinien zawierać minerały i inne składniki wspierające regenerowanie i odświeżenie skóry twarzy po zimie. Wyjątkowe korzyści przynoszą:


Cynk - zapobiega łojotokowi, wspomaga leczenie stanów zapalnych skóry, reguluje wydzielanie sebum, ściąga rozszerzone pory, jest też silnym antyoksydantem i wspomaga produkcję kolagenu. Naturalnie występuje w otrębach pszennych i pestkach dyni.


Olej z nasion wiesiołka - nienasycony kwas tłuszczowy, regeneruje barierę lipidową skóry, działa przeciwzapalnie, nie wywołuje alergii, poprawia ukrwienie skóry i jej elastyczność, dobrze się wchłania, świetnie nawilża i przywraca naturalne pH skóry. Korzystny dla osób ze skłonnością do alergii i tzw. „pajączków".


Olej arganowy (tzw. eliksir młodości) - nienasycony kwas tłuszczowy, neutralizuje wolne rodniki, pobudza oddychanie komórek. Dobry dla alergików i osób ze skłonnościami do pękania naczynek.


Algi - są silnymi antyoksydantami, regenerują i nawilżają naskórek, uszczelniają naczynka krwionośne, regulują pracę gruczołów łojowych.


Olej makadamia i masło shea (substancje bogate w glicerynę) - mają działanie silnie nawilżające, szybko i głęboko wnikają w skórę, są źródłem minerałów i witamin.


Kwas mlekowy - świetnie nawilża i absorbuje wodę, wygładza skórę, działa przeciwzmarszczkowo i stymuluje produkcję ceramidów przez skórę, nie wywołuje alergii.


Kwas hialuronowy - wnika bardzo głęboko w naskórek i reguluje jego gospodarkę wodną, wypełnia przestrzeń między tkankami skóry, nadając jej gładkość.


Oczar wirginijski - matowi skórę, działa przeciwzapalnie, odblokowuje pory, oczyszcza skórę. Świetny do skóry tłustej i mieszanej.


Rumianek - działa bakteriobójczo i przeciwzapalnie, reguluje metabolizm komórkowy.


Ogórek - jest bogaty w sole mineralne, przywraca skórze naturalne pH, łagodzi podrażnienia, tonizuje.


Jeżeli chcemy dobrze zaprezentować się w pięknym, ale i bezlitosnym wiosennym słońcu, pomyślmy o tym już dziś. Poza tym chwile poświęcone na dopieszczanie skóry odmłodzą nie tylko nasze ciało, ale przede wszystkim duszę.

Autor: Joanna Wereszczyńska