Portal Świat Zdrowia:
| Rejestracja

Sekcje tematyczne

  Świat Zdrowia
Świat Kardiologii i Diabetologii
Kardiologia
Diabetologia

Strefa ekspercka

Porady medyczne i zdrowotne

Jaka dieta dla obniżenia poziomu triglicerydów? | 2009-04-01 19:31:03

Witam! Chciałabym się dowiedzieć jakie spożywać produkty aby obniżyć zawartość trójglicerydów we krwi? Moje wyniki: glukoza 165, trójglicerydy 450. Bardzo proszę o pomoc.

Witam serdecznie,


Triglicerydy, podobnie jak cholesterol, są lipidami. Ich zbyt wysoki poziom w surowicy krwi przyczynić może się do rozwoju wielu chorób układu krążenia, z miażdżycą naczyń na czele. Na jej zaś tle często dochodzi do zawałów serca czy udarów mózgu. Dzieje się tak wówczas, gdy blaszka miażdżycowa zatyka światło naczyń krwionośnych, prowadząc do zmniejszonego przepływu krwi i niedotlenienia poszczególnych organów.


Tak znaczne przekroczenie dopuszczalnego stężenia triglicerydów we krwi (za normę przyjmuje się 35 - 135 mg/dl) w znacznym stopniu zagraża Pani zdrowiu. Konieczne jest więc wprowadzanie modyfikacji dotychczasowego sposobu odżywiania. Bardzo często do podwyższenia zawartości trijglicerydów we krwi dochodzi u osób otyłych. Jeśli więc boryka się Pani ze zbyt wysoką masa ciała, jednym z podstawowych zaleceń diety, winno być doprowadzenie do obniżenia wskazań wagi. Wspomina Pani również o wynikach badania glukozy na czczo. Także ten parametr wyższy jest niż przyjęta norma. Myślę zatem, iż rzeczą podstawową jest skonsultowanie się z lekarzem w celu określenia, czy choruje Pani na cukrzycę. W jej przebiegu również często obserwuje się zwiększone stężenie triglicerydów.


Dieta, jaka znajduje tutaj zastosowanie, to ta sama, która zaleca jest w przypadku zbyt wysokiego poziomu cholesterolu we krwi. Ograniczyć zatem należy spożycie tłustych gatunków mięs, serów, śmietany, masła, tłuszczów zwierzęcych. Korzystnie działa obniżenie zawartości tłuszczu ogółem w diecie. Na ten zaś, który w niej pozostaje składać winny się w większości oleje roślinne i miękkie margaryny oraz tłuste ryby morskie. Unikać należy esencjonalnych zup, tłustych sosów, dań przygotowanych na bazie podrobów.


Do wzrostu poziomu triglicerydów doprowadzić może także menu bogate w cukry. Unikać należy zatem wszelkich słodyczy, ciast, kremów, dosładzania napojów. Białe pieczywo, ryż i makarony zastąpić lepiej tymi mniej oczyszczonymi, czyli brązowym ryżem oraz pieczywem i makaronami powstającymi z mąki z grubego przemiału.


Bardzo ważne jest zaprzestanie picia alkoholu, nawet w najmniejszych ilościach, gdyż ich wysoki poziom obserwowany jest u osób nadużywających alkoholu. Jednocześnie odgrywają one znaczną rolę w w rozwoju zapalenia trzustki.

 

 

Chcesz wyrazić swoją opinię? Dodaj komentarz

Zasady dodawania komentarzy
Nick/pseudonim: Gość
Chcesz używać stałego nicka? lub Zarejestruj

Pozostało znaków: 5000

Zasady dodawania komentarzy Zasady dodawania komentarzy


1. Komentarze mogą dodawać zarówno zalogowani, jak i niezalogowani użytkownicy.

2. Wszystkie komentarze podlegają moderacji. Wpisy naruszające regulamin serwisu zostają usunięte i nie podlegają publikacji w portalu.

Moje kontozwiń

Aby korzystać z Mojego Konta lub zarejestruj!

Newsletter

Zawsze najświeższe informacje! Nowe opinie na interesujące Ciebie tematy. Zapisz się na newsletter.