uchylki jelita grubego

Panie doktorze, po kolonoskopii stwierdzono u mnie masywna uchylkowosc lewej połowy jelita grubego. W zstepnicy, a szczegolnie w esicy liczne, dość głębokie uchylki.Poza tym bez zmian. Dolegliwości pojawiły się u mnie około 4 lata temu. Początkowo były do zniesienia. Ból czułam po lewej stronie podbrzusza. Niestety z każdym rokiem było coraz gorzej i bóle pojawiały się coraz częście. W końcu musiałam być leczona antybiotykami (w domu). Teraz epizody powtarzają się już mniej więcej co miesiąc i za każdym razem jestem leczona antybiotykami (augmenting, xifaxan,metronidazol) jedna od pewnego czasu ból zaczyna się w prawym podbrzuszu. Po tej dawce antybiotyków epizody i tak się po ok.miesiącu powtarzają. W sumie było ich już licząc od początku ok.10-15 juz nawet nie jestem w stanie zliczyć. Czy w tej sytuacji wg. Pana powinnam poddać się operacji czy nadal leczyć się antybiotykami. Jeden raz miałam temp.ok.38 st.poza tym stany podgoraczkowe. USG nie wykazywało w czasie epizodu nic groźnego CRP lekko podwyzszone, tomografia wykazuje uchylki. Czemu teraz ból rozpoczyna się w prawym podbrzuszu, czemu antybiotykoterapia "starcza" tylko na ok.miesiąc. proszę o poradę czy powinnam poddać się operacji i jeżeli to jak groźny i poważny jest to zabieg. Mam 65 lat. Dziękuję Elzbieta K.

dr n. med. Maciej Świtoński

Nie badając Pani nie mogę rozsądnie zaproponować metody leczenia. Nie mniej, jeśli faktycznie epizody nawracających stanów zapalnych uchyłków okrężnicy są tak częste, to poważenie powinno się rozważyć hemikolektomię lewostronną. Co prawda, CRP w trakcie napadów bólowych było miernie podwyższone, to mimo wszystko nadal obraz przebiegu choroby wskazuje na podjęcie decyzji o leczeniu operacyjnym. Permanentne stosowanie antybiotykoterapii jest bezcelowe. Powikłaniem stanu zapalnego uchyłków może być powstanie guza zapalnego jelita grubego, który ulegnie perforacji, lub spowoduje niedrożność jelit. Wówczas zabieg w trybie pilnym będzie metodą leczenia z wyboru. Operacja elektywna (planowa) będzie niosła za sobą mniejsze ryzyko powikłań. W przypadku kwalifikacji do planowego leczenia operacyjnego bardzo ważne są ewentualne choroby współistniejące. Wszystkie za i przeciw powinien rozważyć chirurg prowadzący Pani leczenie. Z pewnością comiesięczna antybiotykoterapia nie jest dobra metodą na dłuższą metę. Proszę niezwłocznie zgłosić się do Poradni Chirurgicznej w celu podjęcia ostatecznej decyzji, co do wyboru metody dalszego leczenia.

dr n.  med. Maciej Świtoński

dr n. med. Maciej Świtoński

  • Specjalista chirurg
Ten lekarz udzielił 2795 porad

Od wielu lat upowszechnia wiedzę medyczną i zdrowy tryb życia. Autor telewizyjnych programów medycznych: Wyprzedzić chorobę, Co w brzuchu piszczy, Lekarz jedynki, Aleja Gwiazd na L-4. Odpowiada na pytania z zakresu chirurgii, schorzeń jamy brzusznej (żołądek, jelito grube), proktologii, niewydolności żylnej, ogólnomedyczne.

cukrzyca

Czy grozi Ci cukrzyca?

Dowiedz się więcej
bmi

Sprawdź swoje BMI

Sprawdź
zawał serca

Test ryzyka zawału

Jesteś w obszarze ryzyka?

Ta strona korzysta z plików cookies

Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie.

Aby uzyskać więcej informacji kliknij tutaj.