Phenyl-Free 2

  • Skład

    100 g proszku zawiera: 22 g równoważnika białka (białko jest niepełne, gdyż nie zawiera fenyloalaniny), 8,6 g tłuszczu (w tym 4,2 g kwasu linolowego i 520 mg kwasu α-linolenowego), 60 g węglowodanów; witaminy: 430 µg RE witaminy A, 1,22 mg witaminy B1, 0,98 mg witaminy B2, 0,98 mg witaminy B6, 2,4 µg witaminy B12, 22 mg NE niacyny, 4,9 mg kwasu pantotenowego, 350 µg kwasu foliowego, 49 µg biotyny, 7,3 µg witaminy D, 6,6 mg α-TE witaminy E, 49 mg witaminy C, 41 µg witaminy K; składniki mineralne: 730 mg wapnia, 730 mg fosforu, 610 mg sodu, 1100 mg potasu, 860 mg chlorków, 163 mg magnezu, 12,2 mg żelaza, 12,2 mg cynku, 1,22 mg miedzi, 1,31 mg manganu, 63 µg jodu, 29 µg selenu, 37 µg chromu, 37 µg molibdenu oraz 98 mg choliny, 49 mg inozytolu, 49 mg tauryny, 49 mg L-karnityny. Wartość energetyczna 100 g preparatu: 1715 kJ (410 kcal). Osmolarność 790 mOsm/l.

  • Działanie

    Dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego. Niekompletny preparat żywieniowy - nie zawiera fenyloalaniny. Źródłem białka są pozostałe aminokwasy, ponadto preparat dostarcza witamin, składników mineralnych, węglowodanów i niewielkich ilości tłuszczów.

  • Wskazania

    Preparat przeznaczony do postępowania dietetycznego w fenyloketonurii i hiperfenyloalaninemii u dzieci powyżej 1. rż. i dorosłych.

  • Przeciwwskazania

    Nie stosować u osób zdrowych oraz w postępowaniu dietetycznym innych zaburzeń metabolizmu niż zaburzenia fenyloalaniny. Nie stosować pozajelitowo.

  • Środki ostrożności

    Podczas stosowania preparatu należy zapewnić odpowiednią ilość fenyloalaniny, podając dodatkowo inne produkty zawierające ten aminokwas. Należy regularnie kontrolować stosowanie preparatu wraz z innymi produktami i dokonywać korekt ich stosowania na podstawie częstych badań krwi.

  • Dawkowanie

    Dawkowanie indywidualne, zgodnie z zapotrzebowaniem pacjenta.

  • Uwagi

    Preparat nie może stanowić jedynego źródła pożywienia. 1 płaska miarka zawiera 14,4 g proszku.

  • Danych o lekach dostarcza: