Nutrison w proszku

  • Skład

    100 g proszku zawiera: 18,5 g białka (kazeina), 56,4 g węglowodanów, 18,2 g tłuszczu; składniki mineralne: 467 mg sodu, 702 mg potasu, 582 mg chlorków, 370 mg wapnia, 333 mg fosforu, 105 mg magnezu, 832 µg miedzi, 1,53 mg manganu, 5,55 mg cynku, 7,4 mg żelaza, 61,5 µg jodu, 46,5 µg molibdenu, 31 µg chromu, 26,5 µg selenu, 0,462 mg fluorków oraz witaminy: 380 µg witaminy A, 3,25 µg witaminy D3, 5,77 mg witaminy E, 24,5 µg witaminy K, 47,9 mg witaminy C, 0,694 mg witaminy B1, 0,74 mg witaminy B2, 0,786 mg witaminy B6, 0,977 µg witaminy B12, 8,26 mg niacyny, 124 µg kwasu foliowego, 18,5 µg biotyny, 2,45 mg kwasu pantotenowego, 170 mg choliny. Wartość energetyczna 100 g preparatu wynosi 462 kcal.

  • Działanie

    Preparat do enteralnego żywienia klinicznego chorych wymagających diety normokalorycznej i ubogoresztkowej. Zawiera białko mleka krowiego, kwasy tłuszczowe, łatwo przyswajalne cukry, witaminy i składniki mineralne. Preparat został przygotowany w sposób zapewniający dobre trawienie, wchłanianie i wykorzystanie zawartych składników, nie zawiera laktozy i glutenu. Może być stosowany jako zbilansowany dodatek odżywczy do innych pokarmów lub jako oddzielny posiłek. Preparat jest przydatny zarówno w długotrwałym leczeniu, jak i przejściowo w okresie adaptacyjnym przewodu pokarmowego do podjęcia prawidłowej funkcji.

  • Wskazania

    Pacjenci z zachowanymi zdolnościami trawienia i wchłaniania, o podwyższonym lub normalnym zapotrzebowaniu na składniki odżywcze, u których wykorzystanie pokarmu naturalnego jest niemożliwe, niewystarczające lub przeciwwskazane. Preparat może być stosowany jako zbilansowany dodatek odżywczy do innych potraw.

  • Przeciwwskazania

    Nie stosować u niemowląt i pacjentów z galaktozemią. Preparat nie może stanowić wyłącznego pożywienia dla dzieci poniżej 5 rż.

  • Środki ostrożności

    Ostrożnie stosować u dzieci w wieku 2-6 rż.

  • Dawkowanie

    Spożycie 430 g proszku rozpuszczonego w 1700 ml wody (roztwór 2000 ml) pokrywa dzienne zapotrzebowanie na składniki odżywcze.

  • Danych o lekach dostarcza: