Citropepsin

  • Skład

    1 g płynu zawiera 1 mg pepsyny o aktywności nie mniej niż 1280j.FIP/g. Preparat zawiera sacharozę i sorbitol.

  • Działanie

    Lek poprawiający trawienie. Pepsyna jest enzymem soku żołądkowego, powodującym trawienie białka w środowisku kwaśnym (wymagane pH 1,6-3,2), co nasila występujący w preparacie kwas cytrynowy.

  • Wskazania

    Bezkwaśność oraz niedostateczne wydzielanie soku żołądkowego. Brak łaknienia, dolegliwości dyspeptyczne.

  • Przeciwwskazania

    Nadwrażliwość na pepsynę lub inne składniki preparatu. Nadkwaśność i nadmierne wydzielanie soku żołądkowego.

  • Środki ostrożności

    Ze względu na zawartość sacharozy i sorbitolu, preparatu nie należy stosować u pacjentów z nietolerancją fruktozy, niedoborem sacharazy-izomaltazy lub zespołem złego wchłaniania glukozy-galaktozy.

  • Ciąża i laktacja

    Preparatu nie wolno stosować w ciąży i podczas karmienia, chyba że jest to bezwzględnie konieczne oraz gdy korzyści dla matki przeważają nad potencjalnym ryzykiem dla dziecka.

  • Działanie z innymi lekami

    Leki zwiększające pH soku żołądkowego osłabiają działanie preparatu, nie zaleca się jednoczesnego stosowania m.in. ranitydyny, cimetydyny, mizoprostolu, pirenzepiny.

  • Dawkowanie

    Doustnie. Dorośli i dzieci: 5-10 ml na 15-20 min przed posiłkiem, 3 razy na dobę. Preparat można również przyjmować po rozcieńczeniu 15 ml płynu w około 125 ml przegotowanej wody. Nie ma potrzeby zmiany dawkowania u pacjentów w podeszłym wieku i z zaburzeniami czynności wątroby i nerek.

  • Danych o lekach dostarcza: