ilość wizyt - kolejne pytanie

Doktorze, odpowiedział Pan na moje pytanie "ilość wizyt'. Mówi Pan jak mój lekarz. Ja, jestem innego zdania. Po co operować jeśli nie boli. To tylko niepotrzebne niszczenie jajników. Przecież wiem, że mam endometriozę. Nie potrzebuję drugiego potwierdzenia. Jeśli torbiel jest czynnościowa, to też nie groźnego. Naprawdę nie rozumiem.

czy to ma sens

Panie Doktorze, czy torbiel jajnika może rozwijać się bezobjawowo? Miałam torbiel 5 cm, którą lekarz widział w badaniu USG. Zdziwiło mnie to, bo nie odczuwałam żadnych dolegliwości. Od badania minęły 4 tygodnie. Wizytę mam za kolejne 4 tygodnie. W dalszym ciągu nic mnie nie boli. Czy torbieli może już nie być? Robię sobie nadzieję na uniknięcie operacji, ale nie wiem czy ma to jakiś sens.

Antykoncepcja

Dobry wieczór. Mam 34 lata ,jesem mamą od 4 lat ( mam jedno dziecko) od dawna , ok. 10 lat zabezpieczam się tabletkami antykoncepcyjnymi (z małymi przerwami)od zawsze moje okresy nie były regularne ,a na lewym jajniku od niedawna zaczely pojawiać mi się torbiele (4razy)nie były one duże (zwykle ok. 26mm)i gdy stosowałam antykoncepcję wchłanialy się. Ostatnio zaczęłam zastanawiać się czy mogłabym zaprzestać stosowania antykoncepcji choćby na jakiś czas , aby organizm nie co "odżył", choćby na minimum 3 miesięcy albo dłużej.Dodam jeszcze ,że ostatnio trochę eksperymentowalam w rodzajach tabletek,gdyż od 4lat moje libido jest równe 0 i myślałam że to wina tabletek które stosuje .Okazuje się ,że nic się w tej kwestii nie zmieniło , nadal nie odczuwam satysfakcji w seksie i tym bardziej chciałabym zobaczyć czy zaprzestanie brania tych tabletek może mi pomóc. Panie Doktorze czy jest to możliwe w moim wypadku , czy zamiast polepszyć sama sobie zaszkodze w postaci torbiela . Bardzo proszę o odpowiedź w tej kwestii , będę niezmiernie wdzieczna. Z góry dziękuję za odpowiedź .

punkt widzenia ginekologa

Dzień dobry Panie Doktorze. Proszę o odpowiedź z punktu widzenia ginekologa. Pół roku temu miałam początkową fazę rozwoju choroby zakrzepowo-zatorowej. Ból od pachwiny do kolana po wewnętrznej stronie prawego uda i świeże skrzepliny w badaniu USG doppler. Teraz jest już wszystko dobrze. Czy będzie można mi kiedyś ponownie włączyć tabletki antykoncepcyjne? Nie daję razy nerwowo, bo moja endometrioza i dodatkowa skłonność do torbieli zwykłych, po prostu nie dają mi odpocząć. Cierpią na tym moje jajniki i psychika, bo nie mam dzieci a nie wyobrażam sobie bez nich życia. Proszę o zrozumienie i o odpowiedź.

Skuteczność tabletki PO EllaOne.

Witam Panie Doktorze. Czy skuteczność działania tabletki EllaOne moze ulec osłabieniu jeśli moja partnerka zażyła ją pijana/na kacu/po alkoholu? Dodam, że żażyła ją 2 godziny po stosunku. Z góry dziękuję Panu za odpowiedź.

spuchnheta pochwa

dzien dobry ! mam takie pytanie mam nadzieje ze Pan mi pomoze. wczoraj moja pochwa sie zmienila jest opuchnieta i zakrylo wejscie do niej tak jak by dwa platy nie mam pojecia jak opisac.

Ciąża przy karmieniu

Witam urodZiłam 8 tygodni temu i mam pytanie czy można zajść w ciążę podczas karmienia

{[ advice.title ]}

{[ advice.question ]}

dr n.  med. Piotr Siwek

dr n. med. Piotr Siwek

  • Ginekolog, położnik
Ten lekarz udzielił 3799 porad

Wysokiej klasy fachowiec, doktor nauk medycznych i praktyk cieszący się dobrą opinią wśród pacjentek. Jest specjalistą ginekologiem i położnikiem z Bydgoszczy. Pracuje w Zakładzie Profilaktyki i Promocji Zdrowia Centrum Onkologii w Bydgoszczy. Odpowiada na pytania z zakresu patologii szyjki macicy, cytologii, interpretacji wyników, antykoncepcji, ciąży, porodu, połogu oraz inne dotyczące ginekologii i położnictwa.

cukrzyca

Czy grozi Ci cukrzyca?

Dowiedz się więcej
bmi

Sprawdź swoje BMI

Sprawdź
zawał serca

Test ryzyka zawału

Jesteś w obszarze ryzyka?

Ta strona korzysta z plików cookies

Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że wyrażasz zgodę na ich wykorzystanie.

Aby uzyskać więcej informacji kliknij tutaj.