Życie bez glutenu

Celiakia jest często mylona z alergią. W rzeczywistości to trwająca całe życie choroba o podłożu genetycznym.

Nietolerancja glutenu, czyli właśnie celiakia może ujawnić się w każdym wieku. Jeszcze do niedawna uznawano ją za schorzenie występujące tylko u małych dzieci. Teraz najczęściej jest ona wykrywana u 40, 50-latków, a nawet u 80-latków.

Kobiety chore na celiakię stanowią 70 proc. dotkniętych nią dorosłych. Niestety, wykrywa się zaledwie 10 proc. ze wszystkich przypadków. Pozostałe 90 proc. osób nie jest świadomych choroby, której co prawda nie można wyleczyć, ale z którą można normalnie żyć, jeśli stosuje się ściśle zasady diety bezglutenowej.


Ścisła dieta

Celiakia to nietolerancja białka zapasowego zawartego w zbożach, takich jak: pszenica, żyto, jęczmień czy owies. Gluten, działając toksycznie, prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego, zwiększających jego powierzchnię i odpowiedzialnych za wchłanianie składników pokarmowych. W efekcie pokarm wchłania się w minimalnych ilościach, co prowadzi do wystąpienia różnorodnych objawów klinicznych. Jedyną metodą leczenia celiakii jest stosowanie przez całe życie ścisłej diety bezglutenowej. Chorzy muszą wyłączyć ze swojej diety produkty spożywcze zawierające gluten i zastąpić je ryżem, kukurydzą lub soją.


Jak pomóc?

Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej jest organizacją pozarządową. Powstało w październiku 2006 r., aby nieść wszechstronną pomoc chorym na celiakię i ich rodzinom oraz wszystkim osobom, które z różnych powodów stosują dietę bezglutenową. Podstawowe zadanie organizacji to szerzenie wiedzy o celiakii w społeczeństwie, współpraca ze środowiskami medycznymi, a przede wszystkim jednoczenie samych chorych wokół głównego celu, jakim jest poprawa ich jakości życia. Stowarzyszenie chce być miejscem przyjaznym dla wszystkich potrzebujących pomocy. Od niedawna na stronie internetowej stowarzyszenia pojawił się blog Aleksandry - "Gotuj bezglutenowo", gdzie wszyscy zainteresowani mogą znaleźć wiele ciekawych przepisów na bezglutenowe potrawy.

Codzienna walka stowarzyszenia o lepszą jakość życia chorych na celiakię oraz rozpropagowanie wiedzy na temat tej choroby są bardzo ważne nie tylko dla tych, którzy są świadomi swojej choroby, ale także dla tych, którzy nie wiedzą, że chorują lub mogą zachorować. Jeżeli nie będziemy stosować odpowiedniej diety, może to doprowadzić do poważnych problemów zdrowotnych - z osteoporozą, zaburzeniami psychicznymi i nowotworami układu pokarmowego włącznie.

Autor: Małgorzata Jaworska

Komentarze

  • 2016-03-31 gość

    ZOBACZ TEŻ TO: ♥♥♥♥♥Biologiczna, kreatywna energia. CHLEB TYPU KR-IRL. PODSTAWA TO; ENERGIA (ANTYCUKRZYCOWY).1.TEMAT. http://sandrarecho.pinger.p... VERSION_______: http://www.instytutirl.com...., medycyna.1.TEMAT./ + inne artykuły wg kolejności. P. S. Przy CELIAKII nie dodajemy otrębów pszennych !!

  • 2016-03-31 gość

    dziekuje za informacje chetnie je wykorzystuje umnie w rodzinie siostry maja i umnie przy trzecim dziecku po porodzie gen sie uaktywnił..jestem na diecie juz rok i widze duze zmiany mniej choruje i lepiej sie czuje.....dzieki takim informacją moi znajomi wiedzą czym mnie czestowac i jakie są skutki do nakłaniania jedzenia z glutenem żywnosci....:-)bardzo dziekuje .pozdrawiam wszystkich bezglutenowych