Żurawina

Żurawina od dawna stosowana jest w leczeniu chorób nerek i pęcherza moczowego. To także znakomite źródło witaminy C, żelaza i błonnika.

Osoby cierpiące na zakażenia pęcherza moczowego powinny zaprzyjaźnić się z sokiem z żurawin. Przez lata lekarze sądzili, że ten sok działa zakwaszająco na mocz, a co za tym idzie przeciwbakteryjnie. Tymczasem badania naukowe wskazują, że soki te mają zdolność zapobiegania przyczepiania się bakterii chorobotwórczych do ścian dróg moczowych i pęcherza moczowego. Bakterie E. coli, które normalnie znajdują się w jelitach, mogą zawędrować do pęcherza i tam włosowatymi wypustkami przyczepić się do wyścielającej go błony śluzowej i wywołać zakażenie. Substancje zawarte w żurawinach uszkadzają te przyczepy i w efekcie bakterie nie mogą „przylepić się" do dróg moczowych, łatwo wypłukiwane są przez mocz i nie mogą wywołać infekcji.


Działanie przeciwbakteryjne

Podobnie żurawina działa na inne bakterie odpowiadające np. za powstawanie wrzodów, a także na drobnoustroje wywołujące próchnicę, choroby dziąseł i przyzębia. Kwaśne substancje zawarte w żurawinie tworzą na zębach powłokę utrudniającą przyleganie bakterii do szkliwa i infekowanie dziąseł.


Pomagają w profilaktyce

Naukowcy obserwując pozytywne działanie żurawiny na organizm człowieka uważają za celowe kontynuowanie prac badawczych nad właściwościami tej rośliny. Ostatnie badania wykazały, że substancje zawarte w owocach żurawiny mają właściwości probiotyczne - wspomagają wzrost dobroczynnej mikroflory jelitowej i niszczą szkodliwe bakterie.

Sok z żurawin pomaga niszczyć winowajców choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, czyli bakterii Helicobacter pylori. Również antybiotyki są znacznie skuteczniejsze, jeśli pije się w czasie kuracji sok z żurawin. W badaniach stwierdzono również, że systematyczne picie soku żurawinowego podwyższa poziom HDL (dobrego cholesterolu).


Inne właściwości

Badacze sądzą także, że sok z żurawin może zmniejszać rozległość zawału, a więc jego konsekwencje zdrowotne. Naukowcy przekonują też, że regularne picie soku żurawinowego zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia. A to dzięki bioflawonoidom, które zapobiegają powstawaniu zakrzepów i rozszerzają naczynia krwionośne. Duża zawartość substancji antyoksydacyjnych w owocach żurawiny spowodowała rozpoczęcie badań nad jej działaniem leczącym raka. Badania są jeszcze na bardzo wstępnym etapie, jednak ich wyniki są dość obiecujące.

Autor: Iwonna Widzyńska-Gołacka

Komentarze