Zęby na słodycze

Któż z nas nie lubi słodyczy. Niestety oprócz walorów smakowych mają same wady – są tuczące, a przede wszystkim wyrządzają szkodę naszym zębom.

To, co smaczne, niekoniecznie jest zdrowe i dobre dla zębów. Zwłaszcza, gdy nie mamy możliwości wyszczotkowania ich po zjedzeniu zakazanego produktu. Oto produkty, za którymi nie przepadają nasze zęby.


Miód

Miód zawiera glukozę i fruktozę, a to po prostu cukry proste, które podobnie jak zwykły cukier są odpowiedzialne za powstawanie próchnicy. Miód oblepia zęby, powodując, że są narażone na powstanie płytki bakteryjnej.


Owoce

Z jednej strony wiemy, że należy je jeść, bo zawierają bogactwo witamin z drugiej mają cukier. Po ich zjedzeniu najlepiej przepłukać zęby wodą, by rozcieńczyć kwasy owocowe, które wypłukują wapń ze szkliwa, przyczyniając się do próchnicy. Jeśli to możliwe po zjedzeniu owoców powinniśmy umyć zęby.


Susz owocowy

Na przykład morele, daktyle, figi, rodzynki. Są na pewno zdrowsze niż batony, ale niestety zawierają cukry, a w dodatku lepią się do zębów, łatwo więc stracić plombę.


Chrupki i chipsy

Choć są słone a nie słodkie, tak samo psują zęby. Zawierają węglowodany (w jamie ustnej są rozkładane na cukry proste, czyli pożywkę dla bakterii) i podczas jedzenia mocno przyklejają się do zębów i dziąseł, zalegają w szczelinach międzyzębowych.


Soki

I te gęste, przecierowe i te lżejsze zawierają cukier lub fruktozę. Zostawiają osad i powodują próchnicę. Lepiej pić wodę i herbatę.


Kwaśne słodycze

Gumy do żucia, cukierki, żelki zawierają kwaśne substancje, które źle wpływają na zęby, m.in. np. kwas cytrynowy, mleczny, jabłkowy, askorbinowy. Nie powinno się szczotkować zębów tuż po jedzeniu kwaśnej żywności bo można uszkodzić szkliwo zębów.


Lemoniady gazowane

Zawierają bardzo dużo cukru.- w litrze napoju gazowanego znajduje się aż 10 dkg (czyli 22 łyżeczki). Najgroźniejsze dla zębów jest picie gazowanych napojów przez dłuższy czas małymi łykami.

Autor: Oprac. DK

Komentarze