Zdrowotny cud natury - orkisz

To zboże znane było już ponad 5000 lat temu. Nieczęsto zdarza się, że coś tak zdrowego jest również smaczne. Orkisz ma doskonałe właściwości zdrowotne i słodki orzechowy smak. Systematyczne stosowanie diety orkiszowej regeneruje wszystkie narządy i układy w organizmie.

Orkisz można jeść na wiele sposobów. Można go kupić w postaci ziarna, kaszy, pieczywa, mąki, otrębów, płatków czy makaronu.


Dla zdrowia i urody

Orkisz jest pomocny w leczeniu wielu schorzeń. Spowalnia procesy starzenia się, wzmacnia narządy zmysłów i jest doskonałym składnikiem odżywczym dla organizmu, który jest niedożywiony i wyczerpany. Wzmacnia aktywność mózgu i poprawia koncentrację. Kasza orkiszowa zapobiega kamicy żółciowej i obniża poziom cholesterolu we krwi, a kleik z orkiszu jest dobry dla chorych na cukrzycę. Zmniejsza on zapotrzebowanie na insulinę i przyspiesza przemianę materii. Kawa z orkiszu poprawia trawienie. Wywar z plewek dodany do kąpieli jest pomocny przy wielu dolegliwościach skórnych.


Dlaczego tak wartościowy?

Orkisz zawiera w sobie 56 proc. skrobi, 11,6 proc. białka, 2,7 proc. tłuszczu i 2 proc. składników mineralnych. Zawarte w nim duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych doskonale wpływają na układ krążenia, a duże ilości błonnika mają korzystny wpływ na układ pokarmowy. Wartościowe dla organizmu są też zawarte w orkiszu witaminy z grupy B, PP oraz składniki mineralne, takie jak cynk, żelazo, potas i wapń.

To ziarno posiada również bardzo cenną substancję zwaną rodanidem. Jest to naturalny antybiotyk występujący w krwi, ślinie i kobiecym mleku. To on wzmacnia układ odpornościowy niemowląt, wspomaga procesy krwiotwórcze i przyrost masy ciała, pomaga w prawidłowym rozwoju ciąży. Dojrzały orkisz zawiera spore ilości kwasu krzemowego, szczególnie korzystnego dla skóry, włosów i paznokci.


Uwaga na detale

Przy stosowaniu produktów orkiszowych w celach leczniczych ważne jest, by nie łączyć tego zboża z innymi. Nie należy również przygotowywać dań z dodatkiem tego orkiszu w naczyniach aluminiowych, wykonanych ze sztucznego tworzywa lub mających uszkodzoną emalię czy teflon. Przygotowanych potraw nie powinno się odcedzać, by nie straciły wartości odżywczych. Nie należy również odgrzewać ich w kuchence mikrofalowej.

Autor: Oprac.AŁ

Komentarze