Zdrowa słodycz

Był ulubionym środkiem leczniczym Hipokratesa. Miód może spożywać każdy i w każdym wieku. Szybko dostarcza on dużej ilości energii. Wzmacnia i regeneruje organizm oraz niszczy bakterie. Pomaga w leczeniu przeziębień. Stabilizuje ciśnienie krwi i działa moczopędnie, co zapobiega powstawaniu kamieni. Jest pomocny w leczeniu cukrzycy oraz gojeniu ran i oparzeń.

Ten produkt spożywczy wytwarzany jest przez pszczoły. Powstaje dzięki przetwarzaniu nektaru kwiatowego lub innych słodkich soków roślinnych. W zależności od surowca z jakiego powstaje miód, wyróżnia się miody nektarowe (kwiatowe), spadziowe oraz mieszane (nektarowo-spadziowe lub spadziowo-nektarowe). Może mieć konsystencję gęstego płynu (nazywany patoką) lub stałą (krupiec) oraz przeróżne barwy - od jasnożółtej do brunatnobrązowej.


Co kryje miód?

Naturalny miód posiada wartości odżywcze, lecznicze i dietetyczne. Zawiera w sobie przede wszystkim cukry – w około 40 procentach jest to fruktoza, w 30 glukoza oraz inne cukry proste, które są dla organizmu łatwoprzyswajalne. Wartościowe w miodzie są kwasy organiczne, sole mineralne (m.in. wapnia, potasu i magnezu) oraz inhibina. Jest to substancja, która hamuje rozwój drobnoustrojów. Miód zawiera również niewielką ilość witamin. Jego właściwości są również uzależnione od rodzaju nektaru, sposobu jego wydobywania czy stopnia dojrzałości. Należy uważać na substancje miodopodobne, czyli tzw. miód sztuczny. Nie ma on wartości odżywczych, jakie posiada miód naturalny.


Miodowe kosmetyki

Miód, oprócz przemysłu spożywczego, wykorzystywany jest również w branży kosmetycznej do produkcji kremów, balsamów, mydeł, szamponów, płynów do kąpieli i maseczek. Wzbogaca skórę w glikogen, zmiękcza ją, wygładza i poprawia jej napięcie. Odżywia skórę i wykazuje działania odkażające.


Działanie zdrowotne

Miody ciemne zawierają sporo antyutleniaczy, które neutralizują działanie wolnych rodników w organizmie. Ma to duże znaczenie w profilaktyce chorób serca i nowotworów. Miodu nie należy jednak dodawać do napojów gorących, gdyż pod wpływem wysokiej temperatury traci swoje właściwości.


Od wyboru do koloru

Miody nektarowe, inaczej kwiatowe, pochodzą z różnych roślin, stąd różne ich rodzaje. Do najbardziej popularnych należą: rzepakowy - o największe ilości aminokwasów i glukozy, wrzosowy – lekko gorzki i ostry, akacjowy – o dużej zawartości sacharozy, czy też lipowy – ostry w smaku z lekką goryczą. Można kupić również miody gryczane, koniczynowe, bławatkowe, wielokwiatowe i malinowe. Te ostatnie szczególnie lubiane są przez dzieci.

Miody spadziowe w Polsce powstają z jodły i świerka, rzadko z drzew liściastych. Zawierają on substancje lecznicze dla górnych dróg oddechowych. Znajduje się w nich znaczny procent cukru złożonego, którego nie ma, bądź jest w nieznacznej ilości w miodzie nektarowym. Wśród miodów spadziowych wyróżniamy miód z drzew owocowych, ziołowy czy pitny (tradycyjny napój alkoholowy, znany najbardziej w Polsce i na Litwie).

Występują również tzw. półtoraki, dwójniaki, trójniaki, czwórniaki. Nazwa wskazuje ile jednostek objętości wody przypada na jedną jednostkę objętości miodu – i tak w przypadku półtoraków mamy do czynienia z połową jednostki objętości wody, a w przypadku czwórniaków z trzema. Nektar z około 1,3 miliona kwiatów rzepaku lub 8 mionów kwiatów gryki potrzebny jest do powstania jednego kilograma miodu. Nie bez powodu mówi się „pracowity jak pszczoła”.

Autor: Oprac.AŁ

Komentarze